Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Sałatka wiosenna z roszponką, owocami i sosem arbuzowo-jaglanym

Sałatka wiosenna z roszponką, owocami i sosem arbuzowo-jaglanym

dodane przez Anett
Sałatka z grupy (dla mnie) doskonałych 🙂 roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a SOS arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad 🙂 bomba witaminowa!
Co najlepsze – Zuzia zajadała się aż miło! Myślałam, że roszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową – też bardzo dziecku smakowała ;))

Składniki:
garść mixu sałat
3 garście roszponki
6 truskawek
1/2 granata
1/2 ćwiartki arbuza
garść kiełków (dowolne)
2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach
Sos:
1/2 ćwiartki arbuza
5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Z połowy ćwiartki arbuza łyżeczką wykrawamy małe kuleczki (można też pokroić w kostkę). Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch). Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera.
Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos.
Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem.

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Jolanta Klimek 24 kwietnia 2016 - 12:19

zdrowo i kolorowo – super sałatka 🙂

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 25 kwietnia 2016 - 07:38

Wow! Świetny pomysł, bardzo oryginalny!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu