2,1K
Omlet na słodko to wspaniały pomysł na śniadanie – szybko, smacznie, masa możliwości do kombinowania, bo dodatkiem może być wszystko co chcemy i lubimy: owoce, dżemy, kremy, sosy… Miliony możliwości 🙂
Możliwości przygotowania samego omletu też jest sporo – można jajka lekko roztrzepać, można ubić całe na puszysto lub osobno ubić białka i dodać resztę składników. Ja zrobiłam właśnie ubijając białka osobno – dzięki temu wyszedł bardzo puszysty, delikatny, biszkoptowy. Ale ponieważ chciałam go podać w formie rolady, upiekłam na blaszce w piekarniku (nie mam kwadratowej patelni-szkoda;)). Można jednak usmażyć tradycyjnie na patelni (nawet okrągłej) i też zwinąć lub złożyć w kopertę wraz z nadzieniem). Jako nadzienie przygotowałam owsiankę! Tak! Moja Córcia owsianki lubi i nie muszę jej nic przemycać, ale jak każde dziecko lubi urozmaicenia na talerzu 🙂 za to Mąż za owsianką nie przepada… A w takiej formie przemyconą zjadł z apetytem 🙂
Ta rolada to nietypowy sposób podania owsianki i jednocześnie bardzo zdrowy pomysł na śniadanie. Dopełnieniem jest prozdrowotny dżem Łowicz – 100%. Wybrałam ten, o smaku czarnego bzu, bo po pierwsze czarny bez ma właściwości wzmacniające i wspomagające odporność, a po drugie świetnie komponuje się kolorystycznie z jasnym omletem i równie jasną owsianką 🙂
Jedynym cukrem, jaki się tu znajduje jest ten z owoców w dżemie (dżem nie jest dosładzany) oraz odrobina miodu, którym polałam całość (możesz pominąć miód – będzie i tak pysznie!).
Może przygotujesz takie pyszne śniadanie dla dzieci lub ukochanej osoby na walentynkowe śniadanie? 🙂
Składniki:
Omlet biszkoptowy:
2 jajka XL
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Nadzienie:
3-4 łyżki owsianki (ugotowałam na mleku z odrobiną masła)
dżem Łowicz 100% z owoców czarnego bzu
opcjonalnie miód lub rozpuszczona gorzka czekolada do polania
owoce do dekoracji (u mnie ziarna granatu)
Sposób przygotowania:
Omlet: Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do puszystych białek dodajemy żółtka i krótko miksujemy, wsypujemy obie mąki i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Od razu po wyjęciu wyjmujemy z blaszki wraz papierem, papier ostrożnie odrywamy, ponownie kładziemy na nim omlet i wraz z papierem zwijamy w roladę. Odstawiamy na około 8-10 minut, by omlet zachował kształt. Po tym czasie rozwijamy, smarujemy dżemem, wykładamy owsiankę i ponownie zwijamy całość w roladę.
Przed podaniem można polać odrobiną miodu/rozpuszczoną czekoladą i dodać trochę świeżych owoców. Ja miałam granat, więc podałam z ziarnami, by było coś do pochrupania i więcej koloru na talerzu 🙂
6 komentarzy
wygląda pysznie 🙂
Super 😉
Wow! Istna rozkosz dla oczu i dla podniebienia 🙂 podziwiam kreatywność! Ja ostatnio coś pomysłów nie mam…
Dzięki 😉 a tymi pomysłami to raz przychodzą falą, a potem nie przychodzi do głowy nic kreatywnego… Ale u Ciebie to chyba nigdy ich nie brakowało 🙂
Wraz z córcią uwielbiamy omlet, szczególnie z bananem, ale czegoś takiego jeszcze w naszej kuchni nie było. Wielkie wow!
Miło mi to czytać 🙂 ja też nigdzie jeszcze podobnego pomysłu nie spotkałam, a przez publikacją trochę internetu przekopałam z ciekawości czy już ktoś to wymyślił 😉 😀
Jeśli córcia lubi omlety to takiego powinna spróbować koniecznie! 🙂