Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Placuszki z płatków orkiszowych (na śmietanie)

Placuszki z płatków orkiszowych (na śmietanie)

dodane przez Anett
Płatki orkiszowe przypominają wyglądem te owsiane, ale mają nieco inny smak. Są więc dla owsianych ciekawą alternatywą 🙂 
Z płatkami orkiszowymi w roli głównej usmażyłam pyszne placuszki na śniadanie. A dokładniej to… ja zrobiłam ciasto, a smażył Mąż 🙂  ale oczywiście możesz je usmażyć z płatkami owsianymi. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego).
Przygotowanie jest ekspresowe, dlatego polecam na szybkie śniadanie, przekąskę na drogę czy do pracy.
Zdjęcia placuszków robiłam na przecudnej tacy śniadaniowej ze sklepu internetowego My Gift Dna. Niedługo zaprezentuję ją w całej okazałości 😉

Składniki:
200g śmietany 18%
1 szkl. płatków orkiszowych
2 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Jajka krótko miksujemy, łączymy ze śmietaną i miodem. Wsypujemy płatki orkiszowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy całość (ja zmiksowałam). Odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wykładamy porcjami po łyżce masę, lekko ją spłaszczając i formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego 🙂


Smaczne a nie tuczy

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Weronika z mamotatogotuj 9 lutego 2017 - 11:45

Kolejny rewelacyjny przepis i przepiękne, takie smakowite, zdjęcia 🙂 aż chce się pędzić do kuchni i szybciutko pichcić 🙂

Reply
admin 11 lutego 2017 - 10:16

Uwielbiam tego typu komentarze, bo aż chce się nadal dzielić kuchennymi pomysłami 😉

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 10 lutego 2017 - 18:44

Uwielbiam placuszki w każdej postaci. Tyłu płatków już probowałam,ale orkiszowych jeszcze nie. Za to otręby orkiszowe bardzo lubię.
Anetko zdjęcia jak zwykle bardzo apetyczne 🙂

Reply
admin 11 lutego 2017 - 10:17

Monia, to koniecznie orkiszowych spróbuj! Są tak samo pyszne jak orkiszowe, a jednak w smaku inne 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu