2,1K
Ta potrawka to efekt “sprzątania” zamrażarki 🙂 a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do
jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu – wtedy to już ugotuje się
ekspresowo 🙂 wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym 🙂 może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem 🙂
jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu – wtedy to już ugotuje się
ekspresowo 🙂 wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym 🙂 może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem 🙂
Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę podałam też dziecku na obiad – zachęcam do dostosowania ilości przypraw do własnego smaku 🙂
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 szkl. mrożonego groszku
1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny
1 duża marchewka
10 łyżek kaszy kuskus
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki lubczyku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do
miękkości, następnie rozdrabniamy.
W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z
mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości
warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków
dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad).
Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę
ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić
garnek, ponieważ kasza i tak “dojdzie”. Na koniec przyprawiamy
posiekaną natką pietruszki.
Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje.
miękkości, następnie rozdrabniamy.
W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z
mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości
warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków
dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad).
Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę
ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić
garnek, ponieważ kasza i tak “dojdzie”. Na koniec przyprawiamy
posiekaną natką pietruszki.
Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Jeszcze chwilkę poczekam zanim Olkowi przygotuję takie pyszności 🙂
Asiu już bliżej niż dalej 🙂 ja lubiłam gotować Zuzi osobne zupki i w ogóle dania, a teraz jeszcze bardziej lubię robić coś uniwersalnie 😉 tylko z czasem przy Niej jest ciężko… 😉
Jak ja lubię takie dania 🙂 czemu tak szybko urosłam ?:)
Agatko częstuj się :)) to nie tylko dla dzieci, też jadłam :)) tylko może przypraw sobie bardziej, bo nie jest słona ani pieprzna 🙂