Pleśniak z liliową bezą

dodane przez Anett
Pleśniak z liliową bezą, ciasto pleśniak, Kolorowy przepisownik

Pleśniak – nazwa może nie zachęcająca 😛 ale to moje ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! 🙂 czy piekę go często? Niestety nie… Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie – czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować… Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas – ten mam tylko wieczorami i nocami, kiedy moje Dziecko idzie spać 🙂 a ponieważ nie przesypia mi nocy i budzi się do jedzenia lub przytulenia, to i ja staram się niezbyt późno kłaść, bo potem wyglądam nie jak człowiek, a jego cień 😛


PLEŚNIAK Z LILIOWĄ BEZĄ

Składniki:

5 szkl. mąki pszennej
6 jajek
1 szkl. cukru kryształu|
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
4 łyżki oleju
2 łyżki gorzkiego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 kisiel truskawkowy
1 kisiel żurawinowy
dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski (lub na stolnicę/blat jeśli wolisz) i zrób dołek na środku. Do dołeczka dodaj posiekaną margarynę, żółtka, olej, cukier kryształ, cukier waniliowy i śmietanę. Energicznie zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 3 części. Dwie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Do ostatniej dodaj kakao, ponownie zagnieć do dokładnego połączenia w jednolite ciasto i również włóż owinięte folią do lodówki.

W tym czasie formę (25×36 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Po około 20-30 minutach wyjmij jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkuj i wyłóż na spód przygotowanej blaszki (zamiast wałkować możesz też wylepić). Posmaruj ciasto dżemem lub marmoladą.

Wyjmij z lodówki pozostałe kawałki ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę.
Połowę jasnej kruszonki rozsyp na cieście, następnie posyp połową kruszonki ciemnej.

Ubij pianę z pozostałych białek, gdy będzie sztywna dodaj cukier puder (możesz zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijasz mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę rozprowadź na kruszonce w blaszce i wyrównaj. Liliową bezę oprósz pozostałą jasną i ciemną kruszonką.

Pleśniak piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji góra dół trzeba kontrolować czy się kruszonka nie przypala i ewentualnie przykryć folią aluminiową lub zmienić tryb
grzałki). Przestudzony placek możesz posypać cukrem pudrem – jak kto lubi.

Rady:

Kisiele można dawać dowolne, ja miałam w domu tylko takie i przypadkiem dzięki żurawinowemu wyszedł mi kolor liliowy, a nie różowy jak miałam w planach 🙂

Ważne jest, aby od ubicia i rozłożenia piany do posypania jej kruszonką minęło jak najmniej czasu – najlepiej już mieć przygotowany rozgrzany piekarnik, bo inaczej beza może opaść.

Dżem lub marmoladę również można zmieniać, musi tylko być gęsta.

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Aleksandra 12 września 2014 - 12:47

Witam serdecznie 🙂
Ciasto bardzo kuszące.
Na pewno będę do Ciebie zaglądać :).

Pozdrawiam,
Ola (adelg)

Reply
admin 12 września 2014 - 15:51

Dziękuję i zapraszam serdecznie 🙂 ja na Wasze blogi zaglądam od jakiegoś czasu 🙂 wszystkiego muszę się tu nauczyć, ale powoli dojdę co i jak i postaram się to oznaczyć 🙂

Pozdrawiam 🙂

Reply
Małgorzata Ćwiklińska 12 września 2014 - 16:16

Zyczę powodzenia w prowadzeniu bloga.

Ladygoga

Reply
admin 12 września 2014 - 19:11

Nie dziękuję – nie zapeszam 😉
Zapraszam do odwiedzania 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu