Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami

Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami

dodane przez Anett
Pyszne, kremowe kaszotto, z lekko chrupiącym młodym bobem, suszonymi pomidorami,
papryką i cebulką. Danie, które z powodzeniem możemy przygotować na szybki
obiad, ale i na kolację. Polecam!
Bobu nie jadłam… wieki! 🙂  co najmniej 10 lat! A może więcej… Tzn. w międzyczasie skusiłam się raz na taki ze sklepu, w woreczku, ale widocznie długo w tym woreczku leżał, bo zwyczajnie mi śmierdział… Teraz kupuję na targu, świeżutki, młodziutki, doskonały! Zamroziłam nawet 2 kg, a planuję jeszcze, bo co to za ilość, jak ja tak go lubię 🙂 nawet Zuzia mi go wcina, a w tym daniu zjadła wszystko z talerza poniżej 😉

 

Składniki:
100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
350-400 g młodego bobu
1 duża cebula
2-3 średnie ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
3-4 suszone pomidory z oleju (+ 2-3 łyżki oleju spod nich)
4 średnie pieczarki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek
i gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej, aby pozostał pięknie zielony i lekko
chrupiący). Odcedzamy na durszlaku. Studzimy i obieramy z łupinek.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 2-3 łyżkach oleju spod suszonych
pomidorów. Dodajemy posiekany drobno czosnek i krótko przesmażamy (nie
można długo, bo zgorzknieje).
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory,
chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki)
pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i
obrany bób, mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać.

 

 


Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

natalia20041989 21 lipca 2016 - 14:44

Pyszne danie:)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu