Strona główna Kategorie przepisów Zapiekanka makaronowo-warzywna

Zapiekanka makaronowo-warzywna

dodane przez Anett
Zapiekanka makaronowo-warzywna, zapiekanka wegetariańska, obiad, kolacja, przepis na zapiekankę - Kolorowy Przepisownik

Szybkim, prostym i pysznym sposobem na obiad jest zapiekanka. A latem, gdy moc świeżych warzyw, aż grzechem byłoby z nich nie korzystać. A jako, że zapiekanki z reguły podszykujesz i dalej robią się same, to tym bardziej polecam. Zapiekanka makaronowo-warzywna właśnie taka jest – przygotowujesz, przekładasz do naczynia i dalej już tylko dopilnować, by wyjąć na czas.

Za to lubię wszelkie dania z piekarnika – coś tam mi się robi, nie stoję nad tym, nie mieszam, nie reguluję mocy pod garnkiem czy patelnią. W czasie, gdy się piecze z reguły ogarniam gary po składnikach i nakrywam stół. I to jest super! Dlatego nawet latem nie zrażam się tym, że dodatkowo podgrzewam temperaturę w domu 🙂 bo latem… Latem najwięcej jemy na dworze, a tam przyjemny wiaterek i tak nas chłodzi 😉

Zapiekankę makaronowo-warzywną możesz też zrobić zawsze, gdy makaron (jakikolwiek i niekoniecznie w tej ilości) zostanie Ci z obiadu. Jest to też fajny pomysł na obiad do pracy – zapiekanki w lunchboxie super się sprawdzają, oby tylko mieć gdzie podgrzać (a głodny to i zimne zje 😀 prawda? 🙂 ).


ZAPIEKANKA MAKARONOWO-WARZYWNA

Składniki:

500 g makaronu orkiszowego (może być też inny, pszenny)
2 pomidory
1 cukinia
1 mała, słodka papryka czerwona
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
500 g przecieru pomidorowego 100 %
200 g żółtego sera
1 kulka mozzarelli
4-5 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj tak, aby był al’dente (nie rozgotuj, bo potem będzie jeszcze zapiekany). Odcedź.

Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w kostkę. Pomidory również w kostkę. Cebulę posiekaj tak jak lubisz (drobno, piórka, itp.). Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach, a mozzarellę pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulkę i dorzuć cukinię. Razem przesmaż, mieszając, aż cukinia się zrumieni i dodaj pomidory. Chwilę smaż, po czym zalej przecierem pomidorowym i dopraw do smaku. Do warzyw na patelni wsyp odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj z sosem.

Naczynie do zapiekania (u mnie blaszka – z papierem do pieczenia) wypełnij zawartością patelni. Należy to robić warstwami – każdą warstwę przesypując startym serem żółtym. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i słodką paprykę pokrojoną w plastry.

Piecz około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotową zapiekankę po wierzchu fajnie jest oprószyć posiekanym szczypiorkiem.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu