Strona g艂贸wna Uncategorized Ciasto a’la Kinder Country z orkiszem

Ciasto a’la Kinder Country z orkiszem

dodane przez Anett
Znasz batonik Kinder Country? Lubisz? To ciasto to taka domowa wersja tego popularnego batonika, ale przygotowana w znacznie wi臋kszym rozmiarze, co wyd艂u偶a doznania smakowe 馃槈
Ciasto Kinder Country jest dosy膰 s艂odkie. Powiedzia艂abym, 偶e bardzo s艂odkie. Widz膮c przepisy na nie w internecie (jest ich ju偶 ca艂a masa!to ciasto opanowa艂o internety;)) odstrasza艂a mnie w艂a艣nie ta s艂odko艣膰, bo my przes艂odzonych ulepk贸w nie lubimy. Do czekolad do艂o偶y膰 cukier i jeszcze do艂o偶y膰 p艂atki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wr贸ci艂am do przepisu, kt贸ry zapami臋ta艂am jako pierwszy, a by艂 to przepis na blogu www.przepisyjoli.com – tu wygl膮dem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie by艂o tego dodatkowego cukru, ale by艂y p艂atki w miodzie 馃槈 wi臋c w mojej wersji przygotowa艂am je wysokie, a zamiast pra偶onej pszenicy w miodzie u偶y艂am orkiszu ekspandowanego („dmuchane” naturalne zbo偶e, kt贸re nie wprowadza dodatkowej s艂odyczy). Mas臋 z czekolady mlecznej zmiesza艂am z gorzk膮 + doda艂am start膮 gorzk膮 do masy, by prze艂ama膰 smak i zmieni膰 wygl膮d w przekroju.
Ta wersja jest nadal s艂odka, ale nie przesadzona, wi臋c 艣mia艂o spr贸buj, bo w kilka minut przygotujesz wspania艂y torcik bez pieczenia.
Sk艂adniki:
Masa jasna:
200 g s艂odkiej 艣mietany 30%
250 g serka mascarpone
1,5 tabliczki bia艂ej czekolady
3 szkl. ziaren orkiszu ekspandowanego (lub innego zbo偶a, np. pszenicy)
3 艂y偶ki startej gorzkiej czekolady
Masa ciemna:
100 g s艂odkiej 艣mietany 30%
1 tabliczka mlecznej czekolady
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
herbatniki
orkisz ekspandowany do posypania wierzchu
Spos贸b przygotowania:
Dno tortownicy (lub innej foremki) wyk艂adamy papierem do pieczenia lub foli膮 spo偶ywcz膮/aluminiow膮. Na spodzie uk艂adamy herbatniki, docinamy je tak, by pokry膰 ca艂膮 powierzchni臋.
Masa jasna: Obie czekolady rozpuszczamy w k膮pieli wodnej. Studzimy. Mocno sch艂odzon膮 艣mietan臋 ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone, wlewamy rozpuszczone czekolady i kr贸tko miksujemy. Do masy wsypujemy zbo偶e (mo偶na da膰 mniej, ja da艂am 3 szklanki, 偶eby masa by艂a g臋stsza i by艂o jej wi臋cej) i wi贸rki gorzkiej czekolady, mieszamy 艂y偶k膮 do po艂膮czenia i wyk艂adamy mas臋 na przygotowany sp贸d z herbatnik贸w. Wierzch pokrywamy kolejn膮 warstw膮 herbatnik贸w.
Masa ciemna: Czekolady rozpuszczamy w k膮pieli wodnej, studzimy. 艢mietan臋 ubijamy na sztywno i 艂膮czymy z czekolad膮. Ca艂o艣膰 wylewamy do tortownicy na herbatniki i posypujemy wierzch orkiszem (mo偶na bardzo delikatnie wcisn膮膰 je do kremu.
Ca艂o艣膰 ch艂odzimy w lod贸wce minimum 1,5 godziny (a najlepiej oko艂o 3 godzin, by torcik dobrze st臋偶a艂 i 艂adnie si臋 kroi艂).

10 komentarzy

Ewa W 27 kwietnia 2017 - 14:41

batonika nigdy nie jad艂am,rzadko jadam batoniki,ale ciacho wygl膮da super !

Reply
admin 29 kwietnia 2017 - 22:33

W takim razie zdecydowanie musisz spr贸bowa膰! 馃檪 jest genialne w smaku!

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 27 kwietnia 2017 - 17:41

Ja batonika nie znam,wiadomo z jakiego powodu ;), ale ciasto bardzo mi si臋 spodoba艂o! Fajnie, 偶e dodalas to ekspadowane zbo偶a, te偶 mam kilka rodzaj贸w w szafkach ;)Ciekawe czy uda艂oby si臋 go jeszcze mocniej odchudzani膰….

Reply
admin 29 kwietnia 2017 - 22:37

Monia, Tobie na pewno uda si臋 je odchudzi膰! A ja b臋d臋 pierwsz膮 testerk膮 – obiecuj臋 to publicznie 馃榾

Reply
kuchnia w czekoladzie 27 kwietnia 2017 - 19:13

Znam je i ja z internetu,ale w艂a艣nie dlatego 偶e jest tego multum, jeszcze nie pr贸bowa艂am zrobi膰 ? znaj膮c jednak mnie, przyjdzie i na moje czas ?

Reply
admin 29 kwietnia 2017 - 22:38

Haha dlatego ja tak d艂ugo czeka艂am ze zrobieniem 馃榾 sza艂 ju偶 by艂, naogl膮da艂am si臋, wi臋c i spr贸bowa膰 nadszed艂 czas, a warto 馃槈

Reply
Anna Grabowska-Krupa 1 maja 2017 - 19:07

wow, wygl膮da na przepyszne…

Reply
admin 1 maja 2017 - 21:40

W艂a艣nie takie jest. Polecam spr贸bowa膰 馃檪

Reply
Angelika Kasiak 9 maja 2017 - 07:19

mam i ja! 馃槈 ca艂kiem fajne ale, ale to jest ciasto kt贸re zrobi艂am raz i chyba nigdy wi臋cej, nie ma wad poza tym 偶e za s艂odkie dla mnie ale te偶 nie porywa szczeg贸lnie. Prawda jest taka 偶e wspaniale wygl膮da 馃槈

Reply
admin 9 maja 2017 - 22:24

Wiem o czym piszesz 馃檪 z powodu tej s艂odyczy tak si臋 do niego zabiera艂am jak pies do je偶a, bo jak widzia艂am t膮 ilo艣膰 czekolady+pszenic臋 w miodzie to a偶 mi by艂o za s艂odko na sam膮 my艣l 馃榾 ale w tej wersji a偶 takie nie jest, gorzka czekolada prze艂amuje smak, zbo偶e ekspandowane nie dos艂adza… Jest ok 馃檪 a jak dzieciom smakowa艂o! 馃榾

Reply

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu