2,4K
Pierwszy raz robiłam frużelinę jagodową i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych… i do kajzerki 🙂 można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów… Milion możliwości 🙂
Na zdjęciu pokazałam jak frużelina jagodowa wygląda po zastygnięciu – niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła 🙂
Składniki:
2 litry jagód
2 czubate łyżki żelatyny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta kwasku cytrynowego
1/2 szkl. wrzątku
3 łyżki zimnej wody
cukier (ja dałam około 1/2 kg, ale trzeba próbować w trakcie i dopasować do siebie)
Sposób przygotowania:
Jagody płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przekładamy do garnka i
zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok
(przykryte czystą ściereczką).
zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok
(przykryte czystą ściereczką).
Po tym czasie wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy, aż cukier
się rozpuści, ale owoce nie zagotują – powinny zachować kształt i nie
rozpaść się (stąd mały ogień i nie doprowadzanie do wrzenia).
się rozpuści, ale owoce nie zagotują – powinny zachować kształt i nie
rozpaść się (stąd mały ogień i nie doprowadzanie do wrzenia).
Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w
1/2 szkl. wrzątku, wlewamy do owoców jednocześnie mieszając. Mąkę
ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i także
wlewamy do garnka mieszając.
1/2 szkl. wrzątku, wlewamy do owoców jednocześnie mieszając. Mąkę
ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i także
wlewamy do garnka mieszając.
Po 2 minutach zestawiamy z ognia i nakładamy do przygotowanych
wcześniej, suchych słoiczków. Wycieramy gwinty i zakręcamy suchą
przykrywką.
wcześniej, suchych słoiczków. Wycieramy gwinty i zakręcamy suchą
przykrywką.
Pasteryzujemy 10-15 minut w garnku (na dno kładziemy ściereczkę).
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu |
1 Komentarz
to jest pyyyszne 🙂