3,9K
Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania 🙂
Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł.
Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? 🙂 surówka czy sałatka – ważne, że pyszna! 🙂
Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru.
W składnikach nie piszę o soli, bo ja już solą nie doprawiam. A to dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona.
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, mieszamy z majonezem i gotowe 🙂
8 komentarzy
Uwielbiam takie proste surówki, zwłaszcza gdy reszta dania jest bardziej pracochłonna to surówka musi być szybka
O tak! Ale lubię szybkie surówki nawet jak całe danie jest szybkie 🙂 chyba nawet wtedy jeszcze bardziej! 🙂
Fajne połączenie, widzę łyżkę aluminiową…ha, też mam ..jeszcze 😀
Tak, wygrzebałam je u Mamy i zachowałam specjalnie 😉
Apetyczne wygląda 😉
Uwielbiam czerwoną fasolę w takiej postaci. Jedynie z innymi warzywami, w sałatkach jestem wstanie ją zjeść. Ma mnóstwo pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i innych minerałów. Warto ją jeść!
Wieki nie robiłam takiej surówki. Do swojej dodawałam jeszcze kukurydzę 🙂
Ja fasolę lubię nawet solo 😉 zawsze ciut podjadam jak otworzę puszkę 😉
Z kukurydzą też jadłam 🙂 czasem Mama dodaje, ja robię zazwyczaj tą prostą wersję.