Piękne mamy lato tej wiosny 😉 pogoda sprzyja długim spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu, ale też serwowaniu sobie pysznego deseru w formie lodów! 🙂 ja akurat nawet zimą lubię je zjeść, ale zdecydowanie najlepiej smakują latem. Całkiem niedawno w przypływie chwili i dziecięcych zawodzeń zrobiłam (właśnie z dziećmi) lody owocowo-kokosowe w wersji wegańskiej, bo… nigdy takich nie jadłam 😀 poza sorbetem oczywiście. Wyszły mega pyszne! Więc je polecam 😉
Do przygotowania lodów użyłam zamrożonej wcześniej mieszanki owoców, które wykorzystuję do koktajli, ciast, itp. Czasem sama je mrożę, czasem kupuję mrożonkę w sklepie. Ale z powodzeniem wykorzystaj również świeże owoce, szczególnie, że właśnie jesteśmy na starcie sezonu 😉 owoce nie muszą być te same, możesz dowolnie modyfikować, a nawet dodać mniej lub więcej. To samo ze składnikami – nie lubisz lub nie masz orzechów? To je zastąp lub całkowicie pomiń. JA zrobiłam lody owocowo-kokosowe, a Ty możesz zrobić na mleku sojowym i kokos pominąć, jeśli nie lubisz. Ten przepis to INSPIRACJA dla Ciebie – możesz z niej skorzystać w całości lub zmodyfikować pod własne upodobania/posiadane składniki.
Jak to mówi mi Zuzia, żeby mnie przekonać do zrobienia lodów “pamiętaj, takie domowe to wiadomo z czego zrobione, więc na pewno zdrowe, rób nam takie” 😀 mówi to po to, że jak zrobię to na pewno na jakiś czas będzie miała mała lodożerna istotka zapas 😉 ale ma rację – domowe w niemal każdej wersji są o niebo zdrowsze od kupionych.
Sprawdź też mój przepis na:
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny)
Lody kajmakowe (tylko 2 składniki, ekspresowe!)
LODY OWOCOWO-KOKOSOWE (WEGAŃSKIE)
Składniki:
350 g mieszanki owoców (u mnie to truskawki, borówki z leśnymi jagodami i banany)
400 ml mleka kokosowego
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. orzechów laskowych
2 łyżki syropu klonowego*
Sposób przygotowania:
Owoce umieść w kielichu blendera, wlej mleko kokosowe, wsyp wiórki i orzechy.
*Do smaku dodaj syrop klonowy – ale ten krok możesz pominąć, zdecyduj 😉
Wszystko razem zmiksuj na gładką masę i nalej do foremek na lody lub pojemnika. Zamroź.
U mnie wyszło 6 lodów w foremkach + resztą wlałam do niedużego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Samych foremek (lody wielkości jak na zdjęciu) wyszłoby około 12 sztuk.
Aby wyjąć lody z foremek wystarczyło kilka chwil w temperaturze pokojowej. Te w pudełku zamarzły zdecydowanie mocniej, więc nie było opcji nabierać je łyżką od razu po wyjęciu, musiały poczekać kilka minut, by można je było nabierać łyżką do lodów (coś jak sorbet).