4,1K
Babka majonezowa jest pyszna, lekko wilgotna i szybka – idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, ale nie czuć go w wypieku. Kawałek babki majonezowej możesz z dumą postawić na świątecznym stole, ale też włożyć kawałek do koszyczka. A poza świętami… do kawy 😀
Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Upiekła ją na “służbowe jajeczko” i dobrze, że przepis znała na pamięć, bo każda chciała! Od razu musiała napisać i rzucić na ksero, by zrobić kilka kopii 🙂
Od tego czasu piekę babkę majonezową co rok na Święta. Kawałek obowiązkowo ląduje w koszyczku, by potem podzielić się nim podczas wielkanocnego śniadania.
Polecam przepis na babkę majonezową wszystkim zabieganym, bo jest naprawdę szybka, prosta i przepyszna!
^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
WESOŁYCH, CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJKA ŻYCZĘ WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA 😉
^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
BABKA MAJONEZOWA – PRZEPIS
Składniki:
4 jajka
2 czubate łyżki majonezu
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku śmietankowego lub arakowego*
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w miseczce żółtka z majonezem i olejkiem. *W tym miejscu dodam, że ja wlewam cały olejek 😉 lubię mocny aromat tej babki!
W osobnym naczyniu na sztywno ubij białka i utrwal je cukrem – ubijaj, aż cukier całkiem się rozpuści (jak z biszkoptem). Następnie dodaj masę żółtkową i krótko zmiksuj. Przesiane z proszkiem mąki dodawaj partiami po 2-3 łyżki oprószając po wierzchu, po czym szpatułką lub łyżką wmieszaj ruchami od dołu do góry. Postępuj tak aż do wyczerpania mąki.
Na koniec masę przelej do foremki z kominem (powinno być 3/4 wysokości) lub keksówki. Silikonowa forma nie wymaga smarowania. Metalową czy szklaną wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub mąką.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
UWAGI:
Opis wykonania babki przeredagowałam na podstawie własnych doświadczeń z nią przez kilka lat pieczenia. Tak naprawdę babka uda się nawet przygotowana zwykłą trzepaczką! Tak robiłam, zaczynając od ubicia białek, a na wymieszaniu mąki kończąc i zawsze się udała. Ale mikser zadziała o wiele lepiej.
Podobnie z mąką – możesz wsypać na raz i wymieszać. Też się uda! Ale babka będzie bardziej zbita. Przy dodawaniu jej partiami i postępowaniu trochę jak z biszkoptem wypiek jest o wiele bardziej delikatny i kruchy.
Sprawdź też przepis na:
2 komentarze
Serio bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Na pewno go wypróbuję. 🙂
Polecam serdecznie! 🙂 U nas punkt obowiązkowy od kilku już lat 🙂
P.s. Czekam na zdjęcie wypieku i wrażenia jak smakowało :)))
Pozdrawiam! 🙂