1,4K
Pomysł na taki tort nie powstał przypadkiem… Powstał z myślą o dwóch rzeczach, z których jedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu. A druga? Później opowiem.
A dlaczego “świąteczny”? Bo efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi).
Coś o torcie – pyszny w smaku i rewelacyjny (moim skromnym zdaniem;)) w wyglądzie 🙂 choć tak naprawdę mimo nazwy jest po prostu zapiekanką 🙂 tak mi się spodobał, że będę robić go częściej 😉 oczywiście za każdym razem można coś zmienić, dodać, odjąć, przyprawić bardziej lub mniej… Za każdym razem możemy otrzymać podobny, ale jednak inny tort-zapiekankę. I za to właśnie lubię zapiekanki 🙂
Czy jest pracochłonny? Niekoniecznie. Najbardziej wymagająca skupienia rzecz to przyklejanie makaronu na dno i boki tortownicy 😉 ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się przykleja, można to więc zrobić dosyć sprawnie 🙂
Składniki:
70 dag piersi z indyka
250 g makaronu typu łazanki
1 duża papryka
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 jajka
20 dag sera żółtego
masło do wysmarowania formy
Przyprawy do fileta:
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta papryki ostrej mielonej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Przyprawy do jajek z jogurtem i serem:
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z
odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około
2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio
dokładnie smarujemy masłem.
odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około
2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio
dokładnie smarujemy masłem.
Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką
oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej
makaronem.
oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej
makaronem.
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami
rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki
indyka.
rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki
indyka.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych
pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach
sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy
pozostały makaron.
drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych
pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach
sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy
pozostały makaron.
Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim
i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180
stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.
i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180
stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.
Uwagi:
Można odłożyć kilka kawałków piersi z indyka i papryki oraz
pomidorka do dekoracji.
pomidorka do dekoracji.
Pierś z indyka można zastąpić, np. piersią z kurczaka.
Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego. Świeży jest też
świetną i aromatyczną dekoracją.
świetną i aromatyczną dekoracją.