2,4K
Pyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje 🙂
Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny, a kombinacji jest całe mnóstwo;))
Składniki:
okrągłe biszkopty
2 opak. serka mascarpone (po 250 gram)
1 galaretka jagodowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
około 1,5-2 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę. Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z drugim opakowaniem serka miksując go z galaretką jagodową. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do rondelka, podlewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał.
10 komentarzy
sernik wygląda bosko!!! 🙂
Dziękuję 🙂
Cudowny!!! Musi byc przepyszny.. szczegolnie ten mus ♡
zjadłoby się)
Dziękuję :)) rzeczywiście jest pyszny, tak jak napisałam – delikatny i orzeźwiający 🙂
Obłędnie wygląda!
Agatko dzięki 🙂 od Ciebie zupełnie inaczej to brzmi, bo sama cuda czarujesz :)))
Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie.
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Fajny przepis.Wygląda delikatnie.Muszę spróbować go zrobić.
Jest obłędny w smaku! Serdecznie polecam 🙂