Muffinki jagodowo-cytrynowe kilkanaście dni temu opracowała moja 11-latka! 🙂 czasami mnie samą zaskakuje to jak bardzo to dziecko mogłoby mieszkać w kuchni 😀 ciągle miesza w garach, gotuje i piecze czasem więcej niż ja! I to jest fenomenalne jak potrafi sama stworzyć swój przepis z głowy! Ostatnio jak tak sobie tworzy, to z zeszytem, dzięki czemu ja teraz mogę podzielić się przepisem z Wami 😉 zgodę dostałam, jakby co! 🙂 Z przepisu poniżej wychodzi +/- 20 muffinek.
W tym roku z sezonu jagodowego korzystaliśmy aktywnie, dzieci były ze mną w lesie dwa razy, ja byłam trzy. Zbiory za każdym razem były zacne! Naprawdę można było spotkać krzaki z tak dużymi jagodami, że bardziej przypominały borówkę amerykańską, dzięki czemu przyjemnie i w miarę szybko (jak na tak drobne owoce) się je zbierało.
Muffinki jagodowo-cytrynowe
Składniki suche:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szkl. cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry wanilinowe
Składniki mokre:
2 jajka
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju kokosowego
sok z 1 cytryny + otarta skórka
Dodatkowo:
1 – 1,5 szkl. jagód/borówek lub innych owoców
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie muffinek zacznij od przesiania mąki z sodą oczyszczoną. Potem wyparz cytrynę, zetrzyj skórkę (bez białej błonki – ona jest gorzka) i wyciśnij z niej sok. Rozgrzej też piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Do przesianej mąki w misce dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy, wymieszaj.
Teraz czas na składniki mokre. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem 2-3 minuty, aż jajka się spienią. Następnie wlej mleko, dodaj olej kokosowy, sok z cytryny i krótko zmiksuj.
Do miski z mokrymi składnikami przesyp zawartość miski z suchymi, wymieszaj szpatułką lub krótko zmiksuj.
Na koniec do ciasta dodaj jagody oraz otartą skórkę z cytryny i wymieszaj całość szpatułką.
Gotową masę na muffinki jagodowo-cytrynowe przekładaj do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Zuzia robiła to za pomocą łyżki do lodów – było jej tak wygodniej nakładać w miarę podobne porcje.
Muffinki jagodowo-cytrynowe wstaw do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i piecz około 25-30 minut – do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Czas pieczenia tak naprawdę będzie zależny od możliwości piekarnika, trzeba po prostu obserwować i w razie potrzeby nawet wydłużyć.

