2,1K
Ciasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję francuski torcik z kremem wafelkowym, który przypomina nieco… słodką lazanię 🙂 dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! 🙂
Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka, dlatego polecam szczególnie wtedy, kiedy masz mało czasu, a goście właśnie się zapowiedzieli z wizytą lub po prostu masz ochotę na coś pysznego do kawy 🙂 przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia!
Sprawdź też etykietę Ciasto francuskie na słodko – kilka ekspresowych przepisów czeka tam na Ciebie 🙂
PRZEPIS NA FRANCUSKI TORCIK Z KREMEM WAFELKOWYM
Składniki:
1 duży blat ciasta francuskiego
750 g mascarpone
2 wafelki Lusette nugatowe
2 wafelki Lusette cappuccino
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej
1 łyżka cukru
+ kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania
Sposób przygotowania:
Blaty: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na 4 równej szerokości prostokąty. Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-13 minut (do zrumienienia). Studzimy.
Masa wafelkowa: Wafelki Lusette łamiemy w drobne kawałki i przekładamy do rondelka wraz z cukrem. Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę.
Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników.
Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość (jak tort), oprószamy kawą zbożową (jak u mnie) lub kakao i posypujemy płatkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce około godzinę.
2 komentarze
Anetko jesteś wspaniała! To ciasto jest genialne! Podziwiam Twoją kreatywność!!!
Dziękuję 🙂 miło mi to czytać 🙂