1,7K
Zupa owocowa, truskawowo-wiśniowa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem 🙂 moja Córcia była
zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko 🙂 dzięki dodatkowi
mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają…).
zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko 🙂 dzięki dodatkowi
mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają…).
P.s. moja pierwsza zupa owocowa 🙂 ale… nie ostatnia! 😉
Składniki:
450g mrożonych wiśni
1,5 szkl. truskawek
3 łyżki serka mascarpone
1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy)
3 łyżki cukru*
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta pieprzu
Kluseczki lane:
1 jajko
2-3 łyżki mąki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma
pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i
tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na
wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że
kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy
na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do
gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek
mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści.
Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze
świeżej mięty. Opcjonalnie można też dodać kleks ze śmietany i ziarenka
granatu.
pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i
tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na
wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że
kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy
na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do
gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek
mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści.
Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze
świeżej mięty. Opcjonalnie można też dodać kleks ze śmietany i ziarenka
granatu.
Kluski lane: jajko roztrzepujemy w garnuszku, szczyptę solimy i dodajemy
mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany
(mąkę dobrze jest dodawać stopniowo, bo w zależności od wielkości jajka
potrzeba więcej lub mniej). W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą
soli, cienkim strumieniem wlewamy masę jajeczną do gotującej się wody i
jednocześnie cały czas mieszamy łyżką. Gotujemy 1-2 minuty od
wypłynięcia na wierzch i odcedzamy na sicie.
mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany
(mąkę dobrze jest dodawać stopniowo, bo w zależności od wielkości jajka
potrzeba więcej lub mniej). W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą
soli, cienkim strumieniem wlewamy masę jajeczną do gotującej się wody i
jednocześnie cały czas mieszamy łyżką. Gotujemy 1-2 minuty od
wypłynięcia na wierzch i odcedzamy na sicie.
*Ilość cukru dostosowujemy do własnych upodobań i słodkości owoców.
2 komentarze
Świetna zupka na słodko. Zjadłabym ze smakiem taki talerzyk.
[…] Mrożona kawa truskawkowa – autorstwa Gosi z bloga Ósmy Kolor Tęczy Zupa truskawkowo-wiśniowa – autorstwa Anety z bloga Kolorowy Przepisownik […]