3,3K
Pieprz do sernika na słodko? Tak! Spróbuj, bez obaw, a na pewno miło się zaskoczysz! 🙂
Sernik z wiśniami i pieprzem jest doskonały – pieprz podkręca smak, nadaje wyrazistości i genialnie komponuje się z całością! 🙂 dodatkowo dodałam cukier o smaku cytrynowym (pasuje też waniliowy-ten dałam w pierwszej wersji), dzięki czemu całość nabrała głębi smaku, obłędnego smaku! 🙂 jestem tym sernikiem zachwycona!
Piekłam ten sernik po raz drugi – pierwszy raz na Wielkanoc, w dużej, prostokątnej blaszce, ale nawet nie miałam jak zrobić mu zdjęć. Dlatego, gdy tylko nadarzyła się okazja, upiekłam ponownie. Już mniejszą porcję, bo tego pierwszego sama zjadłam pół blachy 😀 a nie powinnam… ;P
Jeśli chodzi o ilość cukru to dostosuj do własnych upodobań. Dałam tyle, by sernik był lekko słodki, biorąc pod uwagę, że wiśnie z syropu są słodzone. Ale jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki to śmiało – dosyp więcej 😉
PRZEPIS NA SERNIK Z WIŚNIAMI I… PIEPRZEM
Składniki:
1 kg sera
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 cukier o smaku cytrynowym (można zastąpić waniliowym lub dodać skórkę otartą z cytryny)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
150 g wiśni w syropie (lub konfitury wiśniowej)
Dodatkowo:
biszkopty (lub herbatniki/kruchy spód)
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i krótko miksujemy (około minutę). Jajka mają być rozkłócone tak, by nie było widocznych “strzępków” żółtka, ale nie ubite – sernik wyrośnie równy, nie popęka.
Do jajek dodajemy porcjami ser, po każdym krótko miksując. Wsypujemy mąkę, cynamon i pieprz, łączymy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy spód z biszkoptów i ostrożnie nakładamy masę serową (przy gwałtownym wlaniu biszkopty mogą się podnieść). Wyrównujemy wierzch i rozmieszczamy wiśnie, lekko je wciskając. Ja dodatkowo jeszcze troszkę użyłam soku, by “rozciągnąć” go wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika. Nad sernik wstawiamy pustą blaszkę, by się nie spiekł od góry i nastawiamy na 180⁰. Po około 45-50 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160⁰ i pieczemy przez 30 minut. Ostatni raz zmniejszamy temperaturę na 130⁰ i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Studzimy w formie.
Smacznego! 🙂
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go! 🙂
I napisz mi w komentarzu co o nim myślisz 🙂
14 komentarzy
Świetny pomysł! 🙂
wygląda przepysznie:)
Z pieprzem to jeszcze nie jadłam, wygląda mega!
Spróbuj ??
jaki ser dodać, gotowy z wiaderka czy mielić samemu twaróg?
Można mielić, a można gotowy (ja użyłam właśnie z wiaderka).
Wygląda super i pewnie tak smakuje.Zrobię go na córki urodziny na koniec sierpnia.po imprezie dodam komentarz.
Bardzo dziękuję i cieszę się, że się podoba i zagości na urodzinowym stole 🙂 czekam na opinię, będzie mi bardzo miło 🙂
Pozdrawiam, Aneta.
Moja miła jestem dzisiaj 1 raz na twojej stronie.Jestem zachwycona przepisami i tym, że taka młoda kobieta tak wiele umie.Nie wiem od którego przepisu zacząć.Jutro robię ogórki i na pewno będą i twoje.Sernik też zrobię w tym tygodniu.Dziękuję za to, że jesteś tutaj.Pozdrawiam Bogumiła z wielkopolski
Dziękuję za taki miły komentarz, jestem zaskoczona i szczęśliwa zarazem, że moja praca się komuś podoba i skorzysta Pani z przepisów 🙂
Zapraszam więc do pozostania ze mną na dłużej, będzie mi bardzo miło! 🙂
Zachęcam także do przesyłania zdjęć, jeśli przygotuje Pani coś z przepisu z bloga (lub się przepisem zainspiruje) – chętnie umieszczę je w galerii Czytelników 🙂
Pozdrawiam serdecznie :* 🙂
A ja chciałam zapytać, czy do tego sernika kupuje Pani ser na wagę i mieli, czy taki gotowy w wiaderku?
Do tego gotowy, z wiaderka. Ale najlepiej jakby był dobrej jakości, naturalny, czyli bez zbędnych dodatków typu guma guar i inne zagęstniki.
Może jakiś Pani poleca?
Na pewno mogę polecić "Mój ulubiony", bo używam go do wielu różnych serników i jeszcze się nigdy nie zawiodłam. Natomiast kupuję też inne, w tym o połowę tańsze 😉 nawet pod marką marketu. Jedyny, jakiego (do tej pory, może jeszcze trafię na inne) nie polecam do serników pieczonych to ten z Biedronki (Vitello?) – jest za rzadki.