Ryba po grecku to danie, które nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Sylwestrem/Nowym Rokiem, bo właśnie wtedy na naszym stole pojawia się najczęściej. Ale jest to danie nie tylko świąteczne, bo świetne też na rodzinne przyjęcia, dlatego po przepis sięgam również, gdy spodziewam się gości na obiad lub kolację. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama – nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję 🙂
Rybę po grecku przygotowuję w naczyniach żaroodpornych, ponieważ lubię wersję na ciepło. Zazwyczaj piekę od razu w dwóch naczyniach – w tej głębszej części (i to widzisz na zdjęciach) oraz w przykrywce (wtedy mam wersję znacznie niższą, ale również podzielną i stół mogę postawić w dwóch miejscach jednocześnie lub zostawić jedno naczynie i po podgrzaniu podać drugiego dnia).
Wiem, że wiele osób preferuje na zimno. I z tej przepisu też ją tak możesz podać, jeśli lubisz. Ryba jest usmażona, warzywa uduszone, wystarczy przełożyć, ale nie trzeba zapiekać. Tak jak napisałam – ja lubię na ciepło, dlatego przed podaniem zapiekam (mam wrażenie, że wtedy szybciej się smaki przegryzają;)).
RYBA PO GRECKU – PRZEPIS
1 kg filetów (dorsz lub morszczuk)
4 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
3 cebule
1 mały koncentrat pomidorowy ( 90 g)
1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki
3/4 szkl. bulionu warzywnego
sól
pieprz
cukier
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety rybne umyj, przekrój na połówki i oprósz pieprzem oraz szczyptą soli. Opanieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (ja zawsze panieruję rybę w bułce, mąka za szybko się pali).
Marchewkę, seler oraz pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebule obierz i posiekaj.
Na odrobinie oleju zeszklij cebulę, dodaj starte warzywa i krótko krótko razem przesmaż. Następnie zalej je bulionem i pod przykryciem duś 10-15 minut. Na koniec wmieszaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru, i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). W niskim naczyniu (przykrywce) wystarczy jedna warstwa ryby, czyli: warzywa, ryba, warzywa.
Zapiekaj przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.