Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Paprykowe ziemniaczki z cebulką

Paprykowe ziemniaczki z cebulką

dodane przez Anett
Te ziemniaczki to dla mnie (nazywanej pieszczotliwie Pyrcią :P) uczta dla podniebienia 🙂 Mężowi też bardzo posmakowały 🙂 i na pewno będę je piec często w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek.
Do tej pory piekłam samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki ziołowe – m.in. z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką papryką… W tych jest też ostra papryka, a pieczone z cebulką mają pyszny, cebulkowy aromat i posmak.
Na ten przepis trafiłam biorąc udział w zabawie “Bohater wyzwania” na portalu Przyślij Przepis. W tym miesiącu bohaterką jest Justi2401, autorka bloga Ruda w kuchni – to właśnie w Jej “kuchni” znalazłam świetny przepis, który na stałe zagości również w mojej 🙂 po raz pierwszy upiekłam je same (przy okazji pieczenia zapiekanki), ale są fantastycznym sposobem na obiadowy dodatek, więc na pewno pojawią się u mnie też na przykład do pieczonych udek 🙂 mam również zamiar upiec na nich udka – jako danie “jednogarnkowe” – myślę, że takie udka będą super aromatyczne!:)
Przepis ze zdjęciem mojego testu zamieszczam za zgodą Autorki 🙂 za co Jej bardzo dziękuję 🙂

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
8 małych cebul

Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, dzielimy na połowy, myjemy, osuszamy na papierowym
ręczniku i wrzucamy do miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na
połowy i wrzucamy do ziemniaków.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli,
dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy
na 20 minut.
Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej
folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie
zrumienią).

Smaczna Jesień

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu