Strona g艂贸wna Kategorie przepis贸wDodatki do da艅 Paprykowe ziemniaczki z cebulk膮

Paprykowe ziemniaczki z cebulk膮

dodane przez Anett
Te ziemniaczki to dla mnie (nazywanej pieszczotliwie Pyrci膮 :P) uczta dla podniebienia 馃檪 M臋偶owi te偶 bardzo posmakowa艂y 馃檪 i na pewno b臋d臋 je piec cz臋sto w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowi膮 syty i smaczny posi艂ek.
Do tej pory piek艂am samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki zio艂owe – m.in. z zio艂ami prowansalskimi, tymiankiem, s艂odk膮 papryk膮… W tych jest te偶 ostra papryka, a pieczone z cebulk膮 maj膮 pyszny, cebulkowy aromat i posmak.
Na ten przepis trafi艂am bior膮c udzia艂 w zabawie „Bohater wyzwania” na portalu Przy艣lij Przepis. W tym miesi膮cu bohaterk膮 jest Justi2401, autorka bloga Ruda w kuchni – to w艂a艣nie w Jej „kuchni” znalaz艂am 艣wietny przepis, kt贸ry na sta艂e zago艣ci r贸wnie偶 w mojej 馃檪 po raz pierwszy upiek艂am je same (przy okazji pieczenia zapiekanki), ale s膮 fantastycznym sposobem na obiadowy dodatek, wi臋c na pewno pojawi膮 si臋 u mnie te偶 na przyk艂ad do pieczonych udek 馃檪 mam r贸wnie偶 zamiar upiec na nich udka – jako danie „jednogarnkowe” – my艣l臋, 偶e takie udka b臋d膮 super aromatyczne!:)
Przepis ze zdj臋ciem mojego testu zamieszczam za zgod膮 Autorki 馃檪 za co Jej bardzo dzi臋kuj臋 馃檪

Sk艂adniki:
1,5 kg ziemniak贸w
8 ma艂ych cebul

Marynata:
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 艂y偶ki papryki ostrej
1 艂y偶ka zi贸艂 prowansalskich
2 艂y偶ki papryki s艂odkiej
Spos贸b przygotowania:
Ziemniaki obieramy, dzielimy na po艂owy, myjemy, osuszamy na papierowym
r臋czniku i wrzucamy do miski. Cebul臋 obieramy, myjemy, dzielimy na
po艂owy i wrzucamy do ziemniak贸w.
Sk艂adniki marynaty mieszamy ze sob膮, wlewamy do ziemniak贸w i cebuli,
dok艂adnie mieszamy, aby ka偶dy kawa艂ek by艂 pokryty marynat膮. Odstawiamy
na 20 minut.
Po tym czasie pieczemy w naczyniu 偶aroodpornym lub na blaszce wy艂o偶onej
foli膮 aluminiow膮 przez oko艂o 80 minut w 200 stopniach (a偶 si臋 艂adnie
zrumieni膮).

Smaczna Jesie艅

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu