Czy może być lepszy, orzeźwiający deser od lodów? Dla mnie nie! 🙂 a lody kajmakowe podbiły nasze serca na równi z kawowymi (tutaj masz przepis na lody kawowe, z 3 składników). Te kawowe były pierwsze na bazie masy kajmakowej, ale postanowiłam jeszcze uprościć przepis. Pominęłam kawę składników jest już tylko dwa 😉
Wykonanie takich lodów jest banalnie proste i poradzi sobie z nimi nawet kilkuletnie dziecko. Oczywiście dziecku pomóż tylko puszkę otworzyć, by się nie skaleczyło;) i nadzoruj proces miksowania. Smak lodów kajmakowych jest… doskonały! Uzależniający! 😀
Ile lodów kajmakowych otrzymasz z przepisu?
Z takiej porcji wyszło mi litrowe pudełko lodów. Przełożyłam je do pudełka po innych lodach – zbieram takie pudełka, bo przydają się do wielu rzeczy (nad czym ubolewa mój mąż 😀 ale jak mu potem potrzeba coś schować/przewieźć czy małą ilość farby wymieszać to przestaje marudzić 😀 ). Taka porcja starczy na długo (chyba, że lubisz lody kajmakowe tak jak my lub spodziewasz się gości to na krótko 😉 ).
Spróbujesz? 🙂 Zapewniam, że warto, a już prościej być chyba nie może! A jak przyjemnie osładzają ponury dzień 😉
Aha – lody to ZAWSZE dobry pomysł na przepyszną kawę 😉 ja na przykład robię lodową kawę mrożoną (zajrzyj po przepis) i choć aktualnie kawy nie słodzę, tak lodami słodzonej nie odmawiam 😀
LODY KAJMAKOWE (tylko 2 składniki, ekspresowe, bez maszyny)
Składniki:
1 puszka (460g) masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (można użyć skondensowanego, ugotowanego mleka)
500 ml śmietany 36% deserowej
Śmietanę kremówkę schłodź przez kilka godzin w lodówce, następnie wlej do miski (miska może być też schłodzona, śmietana lepiej się ubije) i ubij na prawie sztywno. Gdy już zacznie tężeć, stopniowo (łyżka po łyżce) zacznij dodawać masę kajmakową, cały czas miksując, by dobrze połączyć całość. Po wyczerpaniu składników i dokładnym wymieszaniu przelej masę do zamykanego szczelnie pojemnika do zamrażania, na koniec wstaw do zamrożenia. Lodów nie trzeba mieszać, po zamrożeniu dają się łatwo nabierać łyżką 🙂
10 komentarzy
Rewelacyjne, pyszne, wyśmienite lody !!! Lubię lody o każdej porze roku, nie miałam pomysłu co zrobić z napoczętą masą kajmakową ( pod wpływem chwili kupię, zjem trochę samą a potem leży w lodowce). Lody banalne i proste w wykonaniu to fakt, ale są pyszne i to jest najważniejsze 🙂 Powrócę do przepisu, smaczny deser, Dawid nawet wylizał talerzyk hihi 😀 P.S później prześlę zdjęcie 🙂
Pyszności<3
za słodkie cała masa kajmaku + 1 litr śmietanki tortowej to jest dopiero w sam raz
A to akurat co kto lubi 😉 a należę do osób, które nie znoszą przesłodzonych ciast, ale lody lubię właśnie takie, jak w przepisie 🙂
Aneta znalazlam Twojego bloga prz3z przypadek i ciesze sie bardzo…bede tu zagladac oj bede…pozdrawiam…?
Dziękuję za tak miłe słowa! 🙂 cieszę się, że dzięki przypadkowi zdobyłam super Czytelnika 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂
Pycha! Polecam zostawic trochę kajmaku i poprzekladac nim wyrobioną masę przed mrożeniem… posypuję jeszcze orzechami.
Robię też z jogurtem, bardzo dobre. I trochę grubej soli na to. Taka prościzna a jaki efekt:)
To ile dać tych składników, żeby nie były słodkie ?
Według mnie nie są przesadnie słodkie (a ja nie lubię nic, co przesłodzone). Natomiast jeśli mają być naprawdę delikatnie “posłodzone” zwiększ ilość śmietanki o połowę (lodów będzie więcej) lub do tej ilości dodaj tylko połowę puszki kajmaku.