Czy może być lepszy, orzeźwiający deser od lodów? Dla mnie nie! a lody kajmakowe podbiły nasze serca na równi z kawowymi (tutaj masz przepis na lody kawowe, z 3 składników). Te kawowe były pierwsze na bazie masy kajmakowej, ale postanowiłam jeszcze uprościć przepis. Pominęłam kawę składników jest już tylko dwa
Wykonanie takich lodów jest banalnie proste i poradzi sobie z nimi nawet kilkuletnie dziecko. Oczywiście dziecku pomóż tylko puszkę otworzyć, by się nie skaleczyło;) i nadzoruj proces miksowania. Smak lodów kajmakowych jest… doskonały! Uzależniający!
Ile lodów kajmakowych otrzymasz z przepisu?
Z takiej porcji wyszło mi litrowe pudełko lodów. Przełożyłam je do pudełka po innych lodach – zbieram takie pudełka, bo przydają się do wielu rzeczy (nad czym ubolewa mój mąż ale jak mu potem potrzeba coś schować/przewieźć czy małą ilość farby wymieszać to przestaje marudzić
). Taka porcja starczy na długo (chyba, że lubisz lody kajmakowe tak jak my lub spodziewasz się gości to na krótko
).
Spróbujesz? Zapewniam, że warto, a już prościej być chyba nie może! A jak przyjemnie osładzają ponury dzień
Aha – lody to ZAWSZE dobry pomysł na przepyszną kawę ja na przykład robię lodową kawę mrożoną (zajrzyj po przepis) i choć aktualnie kawy nie słodzę, tak lodami słodzonej nie odmawiam
LODY KAJMAKOWE (tylko 2 składniki, ekspresowe, bez maszyny)
Składniki:
1 puszka (460g) masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (można użyć skondensowanego, ugotowanego mleka)
500 ml śmietany 36% deserowej
Śmietanę kremówkę schłodź przez kilka godzin w lodówce, następnie wlej do miski (miska może być też schłodzona, śmietana lepiej się ubije) i ubij na prawie sztywno. Gdy już zacznie tężeć, stopniowo (łyżka po łyżce) zacznij dodawać masę kajmakową, cały czas miksując, by dobrze połączyć całość. Po wyczerpaniu składników i dokładnym wymieszaniu przelej masę do zamykanego szczelnie pojemnika do zamrażania, na koniec wstaw do zamrożenia. Lodów nie trzeba mieszać, po zamrożeniu dają się łatwo nabierać łyżką
Sprawdź też mój przepis na Lody owocowo-kokosowe (wegańskie)

10 komentarzy
Rewelacyjne, pyszne, wyśmienite lody !!! Lubię lody o każdej porze roku, nie miałam pomysłu co zrobić z napoczętą masą kajmakową ( pod wpływem chwili kupię, zjem trochę samą a potem leży w lodowce). Lody banalne i proste w wykonaniu to fakt, ale są pyszne i to jest najważniejsze
Powrócę do przepisu, smaczny deser, Dawid nawet wylizał talerzyk hihi
P.S później prześlę zdjęcie
Pyszności<3
za słodkie cała masa kajmaku + 1 litr śmietanki tortowej to jest dopiero w sam raz
A to akurat co kto lubi
a należę do osób, które nie znoszą przesłodzonych ciast, ale lody lubię właśnie takie, jak w przepisie 
Aneta znalazlam Twojego bloga prz3z przypadek i ciesze sie bardzo…bede tu zagladac oj bede…pozdrawiam…?
Dziękuję za tak miłe słowa!
cieszę się, że dzięki przypadkowi zdobyłam super Czytelnika
pozdrawiam i zapraszam 
Pycha! Polecam zostawic trochę kajmaku i poprzekladac nim wyrobioną masę przed mrożeniem… posypuję jeszcze orzechami.
Robię też z jogurtem, bardzo dobre. I trochę grubej soli na to. Taka prościzna a jaki efekt:)
To ile dać tych składników, żeby nie były słodkie ?
Według mnie nie są przesadnie słodkie (a ja nie lubię nic, co przesłodzone). Natomiast jeśli mają być naprawdę delikatnie „posłodzone” zwiększ ilość śmietanki o połowę (lodów będzie więcej) lub do tej ilości dodaj tylko połowę puszki kajmaku.