Strona główna Kategorie przepisówLunchbox Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

dodane przez Anett
Na portalu kulinarnym trwa konkurs kreatywny. Do wyboru są 2 zestawy składników, do których należy dodać 1 główny składnik plus robocze i “skonstruować” z nich danie. Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują 🙂
Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad – sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe porcje (i takie podaję w przepisach). Uznałam – nie wyjdzie jedno to może drugie będzie zjadliwe 😉 a tu niespodzianka – oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia 😀
Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka 🙂 spróbowałam i nie żałuję 🙂
I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z
kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej
kuchni.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj)
2 torebki kaszy gryczanej
10 łyżek pikantnego keczupu
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka szałwii
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
3 łyżki oleju do smażenia
świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki –
dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej – musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki
kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) – chodzi o to,
aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty).
Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek,
dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5
minut, co chwila mieszając.
Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie.
Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu