2,3K
Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania!
Składniki:
garść mixu sałat
4 plastry mozarelli
8-10 rzodkiewek
kilka listków szczawiu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
sól ziołowa
pieprz czarny
papryka słodka mielona
Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu, a na niej plastry
mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod
spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie.
Oprószamy całość słodką papryką mieloną.
Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę,
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku
przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż
przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia).
mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod
spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie.
Oprószamy całość słodką papryką mieloną.
Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę,
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku
przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż
przed podaniem. Można udekorować świeżymi ziołami (u mnie bazylia).
4 komentarze
jak wiosennie u Ciebie:)sałatka wygląda świetnie:)
Pyszna sałatka. Kolorowo i wiosennie na talerzu 🙂
mmmmm, jak pysznie i kolorowo 🙂
Bardzo mi miło i cieszę się, że się podoba ;))