1,8K
Pyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak – do kawy 🙂
Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracochłonna. Biszkopt nie popęka, jeśli masa nie będzie ani za rzadka, ani za gęsta. Nie możemy go też piec zbyt długo, aby za bardzo nie wysuszyć. Zawijanie jest proste, a krem przygotujemy w kilka chwil.
Składniki:
Biszkopt na formę 33x43cm:
5 jajek
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki – 2 łyżki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
120 ml śmietany 30%
120 g serka mascarpone
1/2 słoika dżemu porzeczkowego
2/3 szkl. cukru
1 śmietan-fix
Poncz:
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
3-4 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy po 1 żółtku, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Uderzamy miską o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Masę rozprowadzamy równo w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu biszkopt odwracamy na ściereczkę, ściągamy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny.
Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała.
7 komentarzy
Od kiedy dostałam przepis na roladę od kolezanki to jest moje ulubione ciasto, które naprawdę szybko się robi (a nie wierzyłam!! :)) Zawsze sie udaje! Krem też robię podobnie ale z minimalną ilością cukru pudru i ciągle robię nowe kremy! Polecam szczególnie roladę "tiramisu" z kremem z dodatkiem filiżanki espresso; )))
Ja kiedyś też tak myślałam, że rolada jest trudna 🙂 a właściwie biszkopt 😉 ale przekonałam się, że wcale nie i piekłam już 3 razy, a dopiero tą prezentuję na blogu 🙂 czas powtórzyć te poprzednie, bo w każdej krem robiłam inny, nawet biszkopt nie był zawsze taki sam 😉
super kolory i pięknie wygląda to ciacho!
Jak kolorowo i smacznie 🙂
Dzięki 🙂 ale polecam nie tylko za kolor, ale i przede wszystkim smak! 🙂
Czy bez tego śmietan fixu nie wyjdzie?
Wyjdzie również bez. Ale wtedy lepiej gotowy krem jeszcze schłodzić przed nałożeniem i zwijaniem. Dla pewności można też zwiększyć proporcję mascarpone do śmietany – troszkę więcej serka i krem będzie sztywniejszy.