1,9K
Babka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy 🙂
Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku…
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
2/3 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kawy zbożowej
1 łyżka kakao
Polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta).
Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą).
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.