2,K
Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki 🙂 można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację.
Składniki:
1 duży kalafior
25 dag sera żółtego
3 jajka
2 duże marchewki
4-5 średnich ogórków kiszonych
1 duży pęczek koperku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.
Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie – tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia.
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch.
4 komentarze
wspaniały pomysł 🙂
Bardzo ciekawy pomysł 🙂
I zdjęcia coraz ładniejsze ?
Dziękuję, bardzo się cieszę, że się podoba 😉 a co do zdjęć.. no zaczerwieniłam się 😀