1,5K
Pyszny koktajl, w którym połączenie kawy i banana (które znam) zachwyciło mnie po zmianie mleka na roślinne – tu sojowe. Polecam, bo to świetny pomysł na podanie kawy w inny sposób 🙂 najlepiej smakuje dobrze schłodzony! Chłodzi, orzeźwia, pobudza… 😉
Jest to kolejny przepis z udziału w pewnym koktajlowym konkursie (pierwszy TUTAJ). A przygotowywałam go już kilka razy (w lecie szczególnie).
Składniki:
1 szkl. mleka roślinnego (użyłam sojowego, ale może być też kokosowe)
1 dojrzały banan
1 filiżanka świeżej, mocnej kawy (najlepiej espresso)
Sposób przygotowania:
Zaparzoną kawę studzimy (a jeszcze lepiej chłodzimy). Do kielicha blendera wlewamy mleko roślinne prosto z lodówki, wrzucamy kawałki dojrzałego banana i zalewamy zimną kawą. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej płynnej konsystencji.
Po więcej ciekawych i inspirujących przepisów, a także artykułów na każdy temat zapraszam na portal Kobiece Porady.
2 komentarze
Pyszny pomysł, latem robiłam podobny,z tym że banan był mrożony.
Latem mrożony banan to jeszcze lepszy efekt orzeźwienia 😉 ja bym go pewnie nie przygotowała, gdyby nie konkurs Russell Hobbs, bo to od nich receptura, ale cieszę się, że trafiłam, bo… pyszny i wracam do niego 😉