Gotowym ciastem francuskim zachwycam się przy każdym publikowanym przepisie, bo naprawdę uwielbiam je za to, jak przyspiesza wykonanie wielu słodkich i słonych propozycji. Jest to taki tryb speed, bo rozwijasz, robisz z nim co chcesz (smarujesz, zwijasz, kroisz, itp.) i pieczesz!
A te faworki francuskie to już totalny hit, który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam go u Kasi z bloga Kuchnia Bazylii. Prawda, że mistrzostwo? 🙂 no już prościej i szybciej być nie może! 🙂
Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy 😉 ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje, dlatego faworki stają się super puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków 😉 ale również poza karnawałem, będą świetną przekąską na szybko, więc… upiecz sobie takie na przykład do niedzielnej kawy 🙂 polecam! 🙂
PRZEPIS NA FAWORKI FRANCUSKIE
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń i potnij nożem na jednakowej wielkości prostokąty. Ja przecięłam wzdłuż na pół, a potem na paski. Na każdym prostokątnym kawałku ciasta zrób nacięcie wzdłuż przez środek i przepleć jeden koniec przez otwór formując faworka. Gotowe ułóż w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Faworki francuskie piecz na złoty kolor (kilka minut).
Gotowe możesz oprószyć cukrem pudrem, jeśli lubisz.
3 komentarze
Cudne☺
Ale mi narobiłaś ochotę na takie ciasteczka 😉
Wow! Pyszna, szybka,szybciuteńka propozycja:)