Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Faworki francuskie (ekspresowe)

Faworki francuskie (ekspresowe)

dodane przez Anett
Faworki francuskie (ekspresowe(, faworki z ciasta francuskiego

Gotowym ciastem francuskim zachwycam się przy każdym publikowanym przepisie, bo naprawdę uwielbiam je za to, jak przyspiesza wykonanie wielu słodkich i słonych propozycji. Jest to taki tryb speed, bo rozwijasz, robisz z nim co chcesz (smarujesz, zwijasz, kroisz, itp.) i pieczesz!

A te faworki francuskie to już totalny hit, który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam go u Kasi z bloga Kuchnia Bazylii. Prawda, że mistrzostwo? 🙂 no już prościej i szybciej być nie może! 🙂

Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy 😉 ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje, dlatego faworki stają się super puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków 😉 ale również poza karnawałem, będą świetną przekąską na szybko, więc… upiecz sobie takie na przykład do niedzielnej kawy 🙂 polecam! 🙂


PRZEPIS NA FAWORKI FRANCUSKIE

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń i potnij nożem na jednakowej wielkości prostokąty. Ja przecięłam wzdłuż na pół, a potem na paski. Na każdym prostokątnym kawałku ciasta zrób nacięcie wzdłuż przez środek i przepleć jeden koniec przez otwór formując faworka. Gotowe ułóż w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Faworki francuskie piecz na złoty kolor (kilka minut).

Gotowe możesz oprószyć cukrem pudrem, jeśli lubisz.

Faworki francuskie (ekspresowe(, faworki z ciasta francuskiego

Inne propozycje dla Ciebie

3 komentarze

natalia20041989 4 marca 2017 - 16:03

Cudne☺

Reply
Smakołyki Asi 4 marca 2017 - 17:05

Ale mi narobiłaś ochotę na takie ciasteczka 😉

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 6 marca 2017 - 17:53

Wow! Pyszna, szybka,szybciuteńka propozycja:)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu