2,K
Gotując zupkę dziecku równolegle ugotowałam dla nas podobną 🙂 tylko w wersji bardziej dorosłej, a więc przyprawionej i zabielonej 🙂 bardzo zdrowa, bez sztucznych dodatków, niskokaloryczna.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
1 brokuł
1/2 kalafiora
2 pietruszki
1/2 selera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka lubczyku
100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w kostkę (1 pietruszkę przekrawamy tylko na pół). Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę do wysokości 3/4. Gdy woda zawrze wrzucamy marchewkę, pietruszkę (połówki też) i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach różyczki kalafiora. Jako ostatni z warzyw wrzucamy brokuł podzielony na różyczki. Gdy warzywa będą miękkie zagęszczamy kaszą manną i wlewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, zabielamy śmietaną. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy na krem.
2 komentarze
Krem brokułowy to mój ulubiony krem, mniam! 🙂
uuuuwielbiam! kocham! pycha!
PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !