Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Twarożek z chia
Zdrowotne właściwości nasion chia są coraz mocniej doceniane i rozgłaszane. Postanowiłam więc spróbować i ja 🙂
Kupiłam je jeszcze będąc w ciąży, prawie 3 miesiące temu… Ale nie wiedziałam jak się z nimi obchodzić, do czego i jak dodawać… Przez co produkt, który miał służyć zdrowiu jeszcze w ciąży leżał i czekał aż w końcu po niego sięgnę – zrobiłam to dopiero niedawno i teraz często dodaję do jogurtu naturalnego w różnych kombinacjach (na słodko z owocami, z dżemem, na słono z rzodkiewką, szczypiorkiem…).
Właśnie po przygotowaniu jogurtu naturalnego z chia i posmarowaniu nim oraz dżemem malonowym TYCH grahamek przyszło mi do głowy, aby zrobić z tymi nasionami twarożek, bo ten też często przygotowuję na kanapki. Pomyślałam i zrobiłam – na słodko. Zjedliśmy jako pastę na kanapki (dodatkowo dodałam żurawinę) oraz jako nadzienie do naleśników. Ale można też na słono, na przykład do wspomnianej rzodkiewki.
Polecam przygotować na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie 🙂
Nasiona chia i wiele innych bardzo cennych ze względu na walory zdrowotne produktów (zaliczanych do superfood) można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl

Składniki:
250g chudego twarożku (klinek)
1 mały jogurt naturalny
3 łyżeczki nasion chia
2 łyżeczki drobnego cukru (w wersji na słodko)
Sposób przygotowania:
Twarożek typu klinek (chudy) przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem wraz z 2 łyżeczkami cukru.
3 łyżeczki nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy do napęcznienia (na min. pół godziny, może więcej). Pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Taki twarożek jest doskonałym dodatkiem zarówno do pieczywa jak również jako farsz, np. do naleśników.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu