Szybki jabłecznik

dodane przez Anett
Jabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby
jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany
przepis – miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest 🙂 Ciasto pyszne – mało słodkie, lekko kwaskowe – takie lubimy 😀 taka trochę inna szarlotka 🙂

 

Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła 82% tłuszczu
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 30%
4-5 jabłek
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych
obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i
nacinamy lekko w prążki lub w krateczkę. Układamy na cieście, lekko
wciskamy. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Rady:
Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam – wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu