Doskonały pomysł na obiad – surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób – np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad 🙂
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1/2 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angieskiego
do smaku:
przyprawa uniwersalna
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną – płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
![](https://kolorowyprzepisownik.pl/wp-content/uploads/2020/09/okladka-ml.png)
7 komentarzy
Doskonały obiad!!! 🙂
Dziękuję 🙂 bardzo smacznie było 🙂
Taki schab musi nieziemsko smakowac 😉 naprawde idealnie to polaczylas 😉
Zarumieniłam się 🙂 rzeczywiście smakuje doskonale! Na następny rzut – udka w takim wykonaniu 🙂
Pyszności:)
Nie dość że schabowy to jeszcze kiszona kapusta:) Marcin byłby zachwycony!
Dzięki Dziewczyny 😉 no co tu dużo mówić – mój Mąż też był zachwycony 🙂 dlatego jak zapowiedziałam przygotować podobnie udka od razu pytał kiedy! 🙂