Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad Schabowe plastry na kapuście kiszonej

Schabowe plastry na kapuście kiszonej

dodane przez Anett

Doskonały pomysł na obiad – surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób – np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad 🙂

 
Składniki:

1/2 kg schabu bez kości
1/2 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angieskiego

do smaku:
przyprawa uniwersalna
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną – płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Beata Kuśmirek 1 marca 2015 - 15:38

Doskonały obiad!!! 🙂

Reply
admin 6 marca 2015 - 13:05

Dziękuję 🙂 bardzo smacznie było 🙂

Reply
Anna Nowak 2 marca 2015 - 19:51

Taki schab musi nieziemsko smakowac 😉 naprawde idealnie to polaczylas 😉

Reply
admin 6 marca 2015 - 13:06

Zarumieniłam się 🙂 rzeczywiście smakuje doskonale! Na następny rzut – udka w takim wykonaniu 🙂

Reply
natalia20041989 7 marca 2015 - 18:50

Pyszności:)

Reply
kuchnia w czekoladzie 7 marca 2015 - 19:26

Nie dość że schabowy to jeszcze kiszona kapusta:) Marcin byłby zachwycony!

Reply
admin 9 marca 2015 - 15:39

Dzięki Dziewczyny 😉 no co tu dużo mówić – mój Mąż też był zachwycony 🙂 dlatego jak zapowiedziałam przygotować podobnie udka od razu pytał kiedy! 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu