Uwielbiam takie mega proste i, nie oszukujmy się, mega szybkie sałatki! Zazwyczaj przygotowuję je na kolację, więc na blogu bardzo rzadko jakaś trafia, ale ta sałatka wiosenna z jajkiem i sosem chrzanowym jest jedną z moich ulubionych, za ten sos chrzanowy, bo chrzan z jajkiem uwielbiam. Kojarzy mi się z Wielkanocą, ale i poza nią robię często do różnych dań, sałatek, a nawet na kanapkę, tak po prostu do smarowania.
Sałatka wiosenna z jajkiem i sosem chrzanowym najlepiej smakuje wymieszana, ale sposób podania zależy już wyłącznie od Ciebie. Ja lubię ją robić jak na zdjęciu – warstwowo. Wtedy od razu wiadomo co jest w środku, a przy jedzeniu i tak się to miesza 😉 przyznam też, że po raz pierwszy aż tak bawiłam się w stylizowanie sałatki na talerzach 😀 z reguły owszem – układam warstwowo, ale bez aż takiej precyzji.
Polecam Ci tę sałatkę jako propozycję na wielkanocny stół, ale też na co dzień – świetnie sprawdzi się w roli śniadania, lekkiego obiadu czy kolacji. Możesz też zabrać ze sobą w pudełku do pracy lub na uczelnię – ja nawet specjalnie kupiłam sobie takie pudełko, które ma dodatkowy, zakręcany słoiczek (ale nie szklany), bo wiadomo – sosem polewamy przed zjedzeniem, inaczej sałata “klapnie” i całość straci na apetycznym wyglądzie.
Dla przyspieszenia przygotowania polecam jajka ugotować wcześniej. Ja mam taki nawyk, że jak je gotuję, to zawsze w większej ilości niż potrzeba. Bo jak ugotuję za mało, to potem nagle ktoś chce JESZCZE. A jak od razu pyknę kilka-kilkanaście, to nadmiar zawsze wykorzystam jeszcze tego samego lub następnego dnia! Do sałatek, past (np. do ostatnio ubóstwianej pasty jajecznej z wędzonym twarogiem), czy zwyczajnie – w plastry i na kanapki.
P.s. Ilość chrzanu dostosuj do siebie, ja lubię mocny sos 😉 możesz też użyć świeżego, tartego. Choćby ze święconki 😀
Sałatkę uwielbiam właśnie za tę ostrość, wyrazistość – sos chrzanowy, rzodkiewki i kiełki rzodkiewek dają super efekt i smak! Po prostu love 😉
SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM I SOSEM CHRZANOWYM
Składniki na 2 porcje:
1 op. mix sałat z rukolą i buraczkami (opcjonalnie inne)
3 jajka ugotowane na twardo (lub więcej, jeśli lubisz)
kilka pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
kiełki rzodkiewki
Sos chrzanowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki chrzanu (użyłam ze słoika, ale może być też świeży)
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mix sałat przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i pozostaw na nim, aż nadmiar wody ścieknie (niektóre mieszanki są już gotowe do spożycia i podobno ich nie trzeba, ale ja tam zawsze wolę umyć 😉 ). Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plastry. Jajka obierz i przekrój na połówki, umyte pomidorki również na połówki.
Sos chrzanowy: Jogurt wymieszaj z chrzanem, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (ja pieprzu daję jakieś 1/2 łyżeczki).
Na talerze wyłóż po połowie sałaty, ułóż jajka, rzodkiewki, pomidorki i oprósz kiełkami rzodkiewki. Polej sosem chrzanowym i.. smacznego 😉
2 komentarze
Nie od parady mówi się, że człowiek je oczami 😉 ta sałatka wygląda bardzo zachęcająco 😉
Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3
(adres bloga usunięty przez autora)
Elegancko, lekko i łatwo. Ideał!