Sałatki warstwowe, to trzeba przyznać, cieszą się dużym powodzeniem na przyjęciach. Głównie dlatego, że dobrze skomponowane nie tylko smakują, ale też atrakcyjnie wyglądają na stole. To nie jest wymieszana papka, z którą można się bawić w „zgadnij kotku co mam w środku” 😉 . Tu od razu wiadomo co jest poszczególną warstwą, a cały sekret smaku tkwi w tym, aby na talerz nakładać je wszystkie. Taka jest właśnie sałatka warstwowa z brokułem i tortellini – smaczna i sycąca, a przy tym bardzo fajnie wygląda. Prażony słonecznik jest kropką nad „i” w temacie smaku, ale też i elementem dekoracyjnym.
Sałatka warstwowa z brokułem i tortellini to składniki, które do siebie pasują, ale smak tortellini możesz zmienić, jeśli akurat tego konkretnego nie spotkasz.
SAŁATKA WARSTWOWA Z BROKUŁEM I TORTELLINI
Składniki:
1 brokuł
250g tortellini (sprawdzą się różne smaki, w szczególności z ricottą i szpinakiem)
250 g sera feta
kilka pomidorków koktajlowych
2 garście ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny (lub łyżeczka kwasku cytrynowego)
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
4 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Tortellini ugotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą – takie hartowanie sprawia, że pierożki się nie sklejają.
Brokuł podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną soku z cytryny lub kwasku cytrynowego (dzięki temu zachowa piękny kolor) i nie przykrywając garnka obgotuj przez 2-3 minuty. Odcedź i wystudź na sicie.
Ser feta kroimy w średnią kostkę, a pomidorki na połówki. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Jogurt przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sporo pieprzu (im sos wyraźniejszy, tym lepiej) i razem wymieszaj. Sos czosnkowy możesz też posolić, ale przy tej sałatce pamiętaj, że feta jest bardzo słona.
W szklanej salaterce składniki układaj warstwowo: brokuł, feta, tortellini, sos czosnkowy, pomidorki. Brokuł ułożyłam też dekoracyjnie na wierzchu (zostawiłam wcześniej kilka różyczek, możesz zrobić tak samo). Całość oprósz prażonym słonecznikiem, a dla wielbicieli tego dodatku polecam uprażyć więcej i przesypywać małą ilością każdą warstwę sałatki 🙂
Przypominam, że wspólnie z innymi blogerkami przygotowałyśmy zupełnie darmowy e-book z imprezowymi przepisami.
Kliknij w banerek poniżej i pobierz na swój komputer/tablet/telefon.
Smacznego 🙂

