Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone)

dodane przez Anett
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami

Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Ja staram się, by nasze manu nie było ograniczone, ale też by posiłki były w miarę możliwości zdrowe, mniej kaloryczne, a przy tym smaczne. Schab, który jest mięsem niekoniecznie tłustym, ale też nie chudym też próbuję przygotowywać w odchudzonej wersji. Z takich prób powstały roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami.

Mój Mąż twierdził, że “schab i fit – to się gryzie”, ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił 🙂 i że z piekarnika wyjdą za suche – tu też nie trafił. Ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona. To jest taka nieco odchudzona wersja obiadowa 🙂

Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Całość nie jest absolutnie sucha!

Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami.

 


PRZEPIS NA ROLADKI SCHABOWE Z PAPRYKĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
1/2 kg schabu wieprzowego bez kości
1/2 papryki czerwonej
1/3 kostki sera feta półtłustego (90g)
kilka suszonych pomidorów z oleju
Przyprawy:
sól
pieprz
bazylia
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
Dodatkowo:
1 duża cebula
wykałaczki lub nić kuchenna
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm.
Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika – pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby je zrumienić. Po upieczeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami
Menu dla diabetyka
Menu dla przyszłej mamy
Jesień pełna warzyw

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

magdam 17 listopada 2015 - 14:31

Dziękuję za udział w akcji 🙂

Reply
babeczka35 17 listopada 2015 - 18:23

Pyszne mięsko:)

Reply
admin 17 listopada 2015 - 18:56

O tak! Nawet moja Córcia nie pogardziła 🙂

Reply
Anonimowy 4 grudnia 2016 - 08:33

A czy do naczynia wlewamy jakis tłuszcz?

Reply
admin 5 grudnia 2016 - 23:08

Żadnego. Piekłam w ceramicznym, więc nie był potrzebny. Natomiast do pozostałych form polecam papier do pieczenia i też bez tłuszczu.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu