Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Piernikowe “szyszki” na choinkę i życzenia świąteczne

Piernikowe “szyszki” na choinkę i życzenia świąteczne

dodane przez Anett
piernikowe "szyszki" na choinkę, jadalne ozdoby na Boże Narodzenie, jadalne prezenty

Zapraszam po przepis na pachnącą ozdobę – piernikowe “szyszki” na choinkę. Czy jak kto woli “sopelki” – można i tak, można i tak… 😉 to nie nazwa jest najważniejsza, a pyszna i pachnąca świąteczna ozdoba, wykonana od serca.

Takie ozdoby, jadalne ozdoby są zawsze świetnym prezentem, więc śmiało przygotuj ich więcej i obdaruj najbliższych – niech w ich domu również pachnie piernikowo 🙂

A tu inne przepisy piernikowe zebrane w jednym miejscu:

Piernikowe LOVE – do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem)

 

Nadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia… Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia.

Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce…

Wesołych Świąt ! 😉


PRZEPIS NA PIERNIKOWE “SZYSZKI” NA CHOINKĘ

Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
4-5 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto – zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto podzieliłam na 2 części – tak aby do wałkowania mieć cały czas chłodne.
piernikowe "szyszki" na choinkę, ozdoby z piernikaSchłodzone ciasto (starając się nie podsypywać mąką) wałkujemy na grubość około 3mm i rozcinamy na paski (mniej więcej 1,2-2cm x 30cm). Ja do cięcia użyłam noża do pizzy “z falbanką”, ale można też ciąć proste pasy.
piernikowe "szyszki" na choinkę, ozdoby z piernikaW każdym pasku na górze grubą słomką wycinamy otworki (na sznurek, by móc powiesić na choince) i poczynając od tego końca owijamy na foremce do rurek (dobrze jest je lekko natłuścić). Ja z braku takich metalowych foremek owijałam na szklanych opakowaniach po aromatach do ciast (niestety teraz już takich nie ma w sprzedaży). Ciasto należy lekko dociskać, aby ładnie się ze sobą sklejała każda warstwa.
Gotowe “rurki” układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki ze środka, a po całkowitym ostudzeniu zawiązujemy wstążki/sznurki do powieszenia na choince. Można je też dowolnie udekorować, ja z tego zrezygnowałam, bo takie mi się podobają.

piernikowe "szyszki" na choinkę ozdoby z piernika

 

 

piernikowe "szyszki" na choinkę, ozdoby z piernika

Świąteczne słodkości! 2015

 

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

margot 25 grudnia 2015 - 07:59

genialne
Wesołych Świąt

Reply
Smakołyki Asi 25 grudnia 2015 - 20:45

Świetne 🙂
Wesołych Świąt 🙂

Reply
Jolanta Klimek 30 grudnia 2015 - 16:44

Ciekawy pomysł Anetko 🙂 Piękna ozdoba 🙂

Reply
admin 30 grudnia 2015 - 21:08

Dzięki Dziewczyny 🙂 no na choince to mi się strasznie podobają, bo są dość długie i tym samym wyraźne 🙂 miałam udekorować jakby były obsypane śniegiem, ale zrezygnowałam, bo takie naturalne są super 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu