Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni

Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni

dodane przez Anett
Orzeszków piniowych nie lubię (choć może lepiej powiedzieć “nie przepadam”, bo zależy jeszcze w czym), więc pesto przygotowałam na pestkach dyni – te uwielbiam 🙂 efekt – pyszny dodatek do potraw! A w wersji piniowej tak go nie określałam 😉
Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu).

Składniki:
1 krzaczek bazylii
2 łyżki pestek dyni
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki drobno startego parmezanu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek.

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu