Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Papryki faszerowane ryżem z indykiem

Papryki faszerowane ryżem z indykiem

dodane przez Anett
Papryki faszerowane ryzem z indykiem, papryka nadziewana, faszerowana papryka, przepisy z indykiem - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Papryki faszerowane ryżem z indykiem przygotowałam niedawno na obiad. W takiej formie mięso podałam pierwszy raz, ale już wiem, że wpisze się w nasze menu. Danie posmakowało nam wszystkim, a dziewczynki ponadto uznały, że farsz jest mistrzostwem 😀

Nie wiem czy wiesz, ale mięso z indyka warto wprowadzić do codziennego jadłospisu i znaczna grupa osób coraz chętniej po nie sięga. Główną przyczyną jest jego delikatność, ale też łatwość przyrządzenia i szereg wartości odżywczych.

Zanim przejdę do przepisu przybliżę ten temat. Zdecydowanie warto wiedzieć więcej o tym co jemy i jaki ma to wpływ na nasz organizm.

Zacznę od bardzo ważnej informacji – indyk jest źródłem witaminy D. Witamina D jest jedną z najważniejszych dla naszego organizmu, a jej niedobór może być przyczyną wielu dolegliwości i rozwoju chorób (np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego krwi, krzywicy). Witamina D bierze udział w procesie podziału komórek i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego czy prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Pomaga również w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a co za tym idzie – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

Mięso indycze ma wysoką zawartość białka i jest to jeden z powodów, dla których sięgają po nie sportowcy, osoby trenujące lub na diecie. Białko pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz wspomaga wzrost masy mięśniowej, a przy tym filet i udo indyka (bez skóry) mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Jest źródłem witamin B6 i B12, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i funkcji psychologicznych. Znajdziemy w nim także ryboflawinę B2, która pomaga zachować zdrową skórę oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Jest również źródłem niacyny, cynku, fosforu, witaminy B3, potasu – te wszystkie witaminy i minerały zawarte w mięsie indyczym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Jak i do czego wykorzystać mięso indycze?

Dawniej indyk uznawany był za towar luksusowy, dla ludzi zamożnych. Dziś jest mięsem łatwo dostępnym i docenianym na całym świecie. Można z niego przyrządzić zarówno wykwintne, wytworne dania na wyjątkowe okazje, jak też szybkie, proste, codzienne potrawy.

Mięso z piersi jest jasne, delikatne, ubogie w tłuszcz i bardzo łatwo je przyrządzić. Doskonale łączy się ze smakami zarówno delikatnymi, jak i pikantnymi czy słodkimi. Mięso z udźca ma bardziej wyrazisty smak, ciemniejszą barwę i mniej kruchą konsystencję niż pierś. Dzięki temu świetnie sprawdza się do duszenia czy pieczenia. Skrzydła z indyka genialnie sprawdzają się jako baza do zup, podudzia natomiast to konkretna porcja mięsa na talerzu.

Przy zakupie mięsa z indyka warto kierować się ważną zasadą wyboru najlepszej jakości. Zawsze zwracaj uwagę na to, aby wybrane mięso pochodziło z hodowli prowadzonej według wysokich standardów z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt. Unia Europejska kładzie mocny nacisk na bezpieczeństwo żywności i odpowiedzialność producentów na każdym etapie łańcucha żywnościowego. W praktyce oznacza to, że mięso podlega stałej kontroli weterynaryjnej. Produkcja jest dokumentowana i przebiega zgodnie z restrykcyjnymi wytycznymi technologii i higieny Rozporządzenia (WE) nr 178/2020. Odpowiednie karmienie drobiu i wszystkie etapy oraz procesy hodowli przekładają się na wyjątkowy smak i wartości odżywcze. 

Papryki faszerowane ryżem z indykiem

PAPRYKI FASZEROWANE RYŻEM Z INDYKIEM

Składniki:

3 papryki czerwone
3 papryki żółte
1 cebula
500 g piersi z indyka
1 duży ząbek czosnku
1 szkl. ryżu (200 g, użyłam arborio)
390 g passaty pomidorowej
kilka pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor)
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki oleju lub masła klarowanego
1 szkl. bulionu (opcjonalnie wody)
1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (proporcja ryżu i wody 1:2).

Mięso z indyka zmiel w maszynce. Na patelni rozgrzej tłuszcz, przesmaż chwilę mięso, po czym dodaj posiekaną cebulę i razem smaż około 5 minut. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnię. Pomidorki (lub dużego pomidora) pokrój w kostkę, następnie wrzuć na patelnię i wymieszaj. Zawartość patelni zalej passatą pomidorową, dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany ryż również przełóż na patelnię i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.

Odstaw farsz na czas przygotowania papryk.

Papryki umyj, odetnij górną część z ogonkiem (tak około 2 cm) i pozbaw w środku gniazd nasiennych. Posól delikatnie środek i napełnij każdą farszem z patelni aż po brzeg. Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i przykryj odciętą wcześniej “czapką” z ogonkiem. Na dno naczynia wlej bulion i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (termoobieg). Po tym czasie zdejmij czapeczki i połóż na każdą paprykę plaster sera mozzarella (ser możesz też zetrzeć). Zapiekaj jeszcze około 10-15 minut.

Papryki faszerowane ryżem z indykiem podałam z sałatką i domowym sosem czosnkowym.


Wpis powstał przy współpracy z Krajową Radą Drobiarstwa.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Delektujemy 7 maja 2020 - 16:00

Bardzo smaczny obiad, który przypadł do gustu nawet mojemu małżonkowi:) Dzięki za przepis. Fajnie smakują też na ostro z papryką chili. Chyba będę do Ciebie częściej zaglądać. Pozdrawiam

Reply
Anett 11 maja 2020 - 10:21

Przepis polecam, papryki są przepyszne! A do odwiedzin zapraszam 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu