Strona główna Kategorie przepisów Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika)

Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika)

dodane przez Anett
Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką, kotlety z ziemniaków - Kolorowy Przepisownik

Jeśli kiedykolwiek zostanie Ci ziemniaków z obiadu, zrób z nich kotlety! U nas na pozostałe, gotowane ziemniaki mamy kilka sposobów, raczej popularnych. Czyli: odsmażone na patelni (jak są całe to w plastrach jak frytki), kopytka, zapiekanka z patelni, kotlety, jajecznica z ziemniakami, itp. Zarówno zapiekanka, jak i kotlety to u nas przy okazji sposób na wykorzystanie wszelkich innych końcówek produktów, szczególnie warzyw, ale i wędlin. W przepisie na kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką przedstawiam prosty przykład na to, jak można to zrobić szybko, łatwo i przyjemnie, a przy tym bardzo smacznie 😉

Kotlety ziemniaczane upiekłam w piekarniku, żeby nie stać nad patelnią. To był w sumie Zuzi pomysł, bo chciała się w tym czasie razem bawić 😀 ale na dobre wyszło – tak przygotowane są mniej kaloryczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby smażyć je tradycyjnie na patelni z obu stron na rumiano (na niewielkiej ilości tłuszczu, nie ma potrzeby wlewania dużo).

Smakują na ciepło i na zimno, można łatwo zabrać ze sobą w lunchboxie.


Ten i inne przepisy moje i zaprzyjaźnionych, lubelskich blogerek znajdziesz w najnowszym wydaniu Magazynu Aromat 😉magazyn kulinarny, przepisy na lato, przepisy ze zdjęciami


KOTLETY ZIEMNIACZANE Z WĘDLINĄ I MARCHEWKĄ

Składniki:

600 g gotowanych ziemniaków
150-200 g wędliny (użyłam kiełbasy krakowskiej)
2 młode marchewki
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
3 jajka
1 szkl. bułki tartej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wędlinę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, przesmaż wędlinę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dorzuć marchewkę i duś razem około 2-3 minuty.

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dodaj lekko przestudzoną zawartość patelni, jajka, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i przyprawy. Rękoma wyrób masę na kotlety.

Z masy formuj kotlety (wyszło mi 8) i układaj je na blaszce z papierem do pieczenia (papier wcześniej posmaruj tłuszczem). Piecz około 20-25 minut w około 190-200 stopniach (do ładnego zrumienienia na wierzchu).

Polecam podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym, a do tego sałatka.

Kotlety można też usmażyć na patelni.

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Kasia 9 lipca 2018 - 07:25

O, już widzę, że i u mnie takie cudne kotlety byłyby popularne…
🙂

Reply
Anett 9 lipca 2018 - 23:35

Nie dziwne, bo są pyszne 😉 a i dodatki wedle upodobania 😉 fajna sprawa!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu