Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Grzanki piknikowe

Grzanki piknikowe

dodane przez Anett

Grzanki to zawsze dobry pomysł na przekąskę, a składniki mogą być naprawdę dowolne. Ja w tych z przepisu poniżej użyłam… zupełnie nie tego co planowałam 😀 miał być jeszcze pomidor, papryka, rukola… Miały być polane keczupem i sosem czosnkowym… Ale w rezultacie przygotowałam grzanki piknikowe w absolutnie podstawowej wersji, bo z moimi dziewczynkami ostatnio ciężko cokolwiek zdziałać. Taki etap 😉 zdjęcia też robione w kilka minut, pośród krzyków, płaczu i wrzasków, ale zależało mi na publikacji, bo to naprawdę super szybki pomysł na piknikowy posiłek.

Co więcej – nie wszystko musisz przygotowywać wcześniej. Jeśli piknik połączony jest z grillem to zabierz margarynę Omega 3 i na miejscu posmaruj bagietkę, a potem opiecz na ruszcie. Jeśli grilla nie przewidujesz zrób jak ja – zrumień grzanki na patelni i albo przygotuj całość w domu i zapakuj do piknikowego kosza, albo dodatki zabierz w osobne pudełko i resztę złożysz na miejscu – w naprawdę upalne dnia nawet ser Ci się ładnie rozpuści 😉 szczególnie, jak przykryjesz grzanki szklanym talerzem lub zamkniesz w plastikowym opakowaniu.

Polecam jednak przygotowanie w domu, a to dlatego, żeby potem rozsiąść się wygodnie na kocu i już tylko zajmować degustacją 😉 taki relaks przyda się każdemu, sama chętnie bym sobie taki piknikowy kosz sprawiła i częściej jadła z dziećmi na zewnątrz 🙂

Tak dla wyjaśnienia – pieczarki można jeść na surowo. Tu takie do końca surowe nie są, ale wcale nie trzeba ich wcześniej podsmażać (ale możesz, jeśli lubisz).

Grzanki piknikowe

PRZEPIS NA GRZANKI PIKNIKOWE

Składniki:

1 długa bagietka (lub 2 mniejsze)
1-2 pieczarki
kilka plasterków wędliny
kilka plasterków żółtego sera
tarta mozzarella
margaryna Optima Omega 3
opcjonalnie: ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy pod skosem na kromki ulubionej grubości (u mnie około 1,5 cm). Smarujemy z obu stron bardzo cienką warstwę margaryny Optima Omega 3 i układamy na suchej patelni. Gdy jedna strona się zrumieni, obracamy na drugą, a na tej podpieczonej układamy plasterek żółtego sera, plasterek wędliny, plasterek pieczarki i posypujemy tartą mozzarellą. Patelnię przykrywamy i na wolnym ogniu podsmażamy całość, aż ser się rozpuści, a spód przyrumieni. Gotowe 🙂

Grzanki piknikowe

 

Grzanki piknikowe


Optymalny wybór na piknik

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu