Strona główna Kategorie przepisówPieczywo Grahamki z krupczatką i kefirem

Grahamki z krupczatką i kefirem

dodane przez Anett
Grahamki uwielbiam! Zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Mając tyle mąki od Młynomag przyszedł mi pomysł na takie wykonanie i na drugi dzień upiekłam – z  zewnątrz chrupiąca skórka, w środku mięciutkie 🙂

Składniki:
2,5 szkl. mąki graham (typ 1850)
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
3 łyzki kefiru
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Kefir i mleko wyjmujemy z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową.
Obie mąki mieszamy w misce z otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą – ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre ani za suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę mąki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

Smakołyki Asi 27 lutego 2016 - 10:18

Do tego jeszcze kubek mleka i można delektować się pysznym śniadankiem 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu