Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Cynamonki – najlepszy przepis

Cynamonki – najlepszy przepis

dodane przez Anett
Cynamonki, najlepszy przepis, cinnamon rolls, bułeczki cynamonowe, jak zrobić cynamonki

Cynamonki, inaczej zwane cinnamon rolls, to niebywale pyszne bułeczki drożdżowe, które przy okazji fajnie się prezentują poprzez sposób ich zawijania przed pieczeniem. Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe to klucz do sukcesu. Potem trochę cukru i sporo cynamonu, zawijasz i pieczesz, a efekt rozpieszcza podniebienie. I niby się mówi, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta drożdżowego, ale u nas właśnie takie ciepłe znikają najprędzej! 😀

Kiedyś takie piekłam. Dwa, może 3 razy. Ale odkąd spróbowałam przepisu Doroty z Moje Wypieki, już nie sięgam po inne. Co prawda nie powtarzam przepisu w 100 % (dodaję mniej cukru i zazwyczaj nie robię zaczynu), ale uważam, że te przepis jest bardzo dobry, jeśli nie najlepszy. Ciasto w sam raz miękkie i elastyczne, dobrze się wałkuje bez podsypywania mąką (zwykłym, drewnianym wałkiem, nie mam silikonowego), a efekt to niebo w gębie.

Cynamonki możesz piec od razu, ale możesz odłożyć to na potem.

Tym razem w wyniku zmęczenia zrobiłam eksperyment i ciasto tuż po wyrobieniu wylądowało w lodówce na całą noc. Rano wyjęłam, po kilku minutach ponownie zagniotłam i przygotowałam bułeczki na drugie śniadanie (jeśli też tak planujesz, by rano upiec świeże i na przykład zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły, weź pod uwagę czas na wyrośnięcie uformowanych już bułeczek). I chyba częściej będę korzystać z takiej metody, bo znacznie to przyspiesza rano czas! Tym razem ciasto zagniotłam w sobotę, w niedzielę rano wiedząc, że jest już gotowe mogłam pospać dłużej, bo pierwsze niedzielne śniadanie serwuje u nas mąż (o ile jest tego dnia w domu), więc gdy obudził mnie na już gotowe ja wyjęłam ciasto. Zanim zjedliśmy trochę się zagrzało, więc zrobiłam cynamonki i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia. Gdy upiekłam, dziewczynki w sam raz już były znów głodne, więc razem z mężem dopadły się do jednej tortownicy z cynamonkami, a ja zabrałam się za zdjęcia drugiej (jeszcze jedną im porwałam dodatkowo – i potem tylko tą jedną udało mi się zjeść 😀 ). Kolejnym razem spróbuję do lodówki włożyć już gotowe w formie, a na rano zostawić samo pieczenie. Ciekawa czy to dobry pomysł? 😉

Przepis poniżej podaję w takich proporcjach, jakich użyłam na jedno pieczenie (dwie tortownice, jedna 23 cm, a druga 16 cm średnicy lub jedna duża blaszka prostokątna). Choć w sumie to było za mało – blondynka nie pomyślałam, że teraz dodatkowe dwie buzie będą je jeść (bo jak kiedyś piekłam, to ich jeszcze nie było na świecie) i że trafią mi się niespodziewani goście.
Podaję też mój sposób wykonania (bez zaczynu). Po oryginał zapraszam na Moje Wypieki.

Cynamonki, najlepszy przepis, cinnamon rolls, jak upiec cynamonki


NAJLEPSZY PRZEPIS NA CYNAMONKI (CINNAMON ROLLS)

(w przepisie 1 szkl. ma 235 ml)

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szkl. letniego mleka
1 jajko
25 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych)
55 g roztopionego masła (82 % tłuszczu)
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
30 g rozpuszczonego masła
2-3 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj w miseczce razem z cukrem – rozpuszczą się i staną się płynne. Odstaw na kilka chwil. W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj rozkłócone widelcem jajko, sól i ciepłe mleko, wstępnie zamieszaj. Wlej rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto. Do wstępnie wyrobionego ciasta (jeśli nie ma już grudek i nie widać strzępków żółtka) dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, by stało się miękkie i puszyste – to gwarancja udanego wypieku!

Gotowe ciasto możesz odstawić na około 40-50 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub tak jak ja – na noc do lodówki. W obu przypadkach miskę z ciastem przykryj ściereczką.

Jeśli pieczesz cynamonki od razu.

Wyrośnięte ciasto krótko zgnieć, by je odgazować i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem i zwiń w roladę (to, wzdłuż którego bok zwiniesz zależy od tego, jak duże bułeczki chcesz mieć po upieczeniu; ja zwijam dłuższym bokiem). Następnie ostrym nożem pokrój w “plastry”, grubość robię około 1,5-2 cm.

Cynamonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (one urosną, nawet drugie tyle). Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Po wyrośnięciu posmaruj je roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Nastaw na 180 stopni i piecz do zrumienienia około 15-20 minut (w zależności od szybkości nagrzewania się ciasta). Jeśli wstawisz do nagrzanego piekarnika czas pieczenia będzie krótszy – około 12 minut.

Jeśli pieczesz cynamonki dopiero na drugi dzień.

Wyrobione ciasto wstaw do lodówki (przykryte ściereczką). Rano wyjmij i zostaw na 10-15 minut, by złapało temperaturę pokojową. Potem postępuj jak wyżej, czyli ponownie zagnieć, zrób cynamonki i odstaw do wyrośnięcia, a na koniec upiecz.


Wypiekamy- pieczywo

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Justa 1 lutego 2018 - 13:15

A jeżeli będę robiła je z suchymi drożdżami to też mam je wymieszać z cukrem i dalej robić tak samo jak w przepisie?

Reply
Anet 1 lutego 2018 - 14:04

Przy suchych drożdżach nie nie ma takiej potrzeby – wystarczy je wymieszać z mąką i cukrem.

Reply
codojedzenia 19 lutego 2018 - 17:39

Uwielbiam cynamonki! Bardzo popularne w Szwecji!

Reply
Magda 18 kwietnia 2020 - 11:42

Ile mniej więcej ich wychodzi?

Reply
Anett 18 kwietnia 2020 - 13:50

Nie liczyłam nigdy, bo to jeszcze zależy od tego jak “grube” i duże zrobię. Ale, żeby był jakiś pogląd na ilość to mogę powiedzieć, że z jednej porcji zazwyczaj mieszczą mi się na jednej brytfannie takiej z piekarnika (te na zdjęciu celowo piekłam w tortownicach, ale na co dzień często korzystam z tego przepisu i układam po po prostu na tej dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Jak się zdarzy, że się coś nie zmieści, to wkładam do pojedynczych silikonowych foremek na muffinki i piekę poniżej tej blachy. Wtedy do takich foremeczek wybieram końcówki pociętego rulonu (są ciut cieńsze i mniejsze, przynajmniej u mnie, bo nie wychodzi mi nigdy idealnie równy prostokąt 😀 ).
Na taką brytfannę (ja mam dużą 43x35cm) zwykle układam 4 rzędy po 6 cynamonek, czyli 24 sztuki.

Reply
Dora 15 listopada 2018 - 22:31

No dobra, zwinęłaś ciasto w roladę i co dalej 🤔🤔 Czy to ciasto trzeba pokroić w plastry??

Reply
Anett 16 listopada 2018 - 23:46

O widzisz… Tak! Trzeba pokroić, już dopisuję w przepisie i dziękuję za cenną uwagę :*

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu