2,7K
Kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego lub nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż 5 minut przygotujemy ciasteczka do pieczenia, a potem jeszcze 20-25 minut pieczenia i gotowe. Doskonałe jeszcze ciepłe, kiedy ta czekolada się przyjemnie rozpływa, ale też gdy ostygną. Idealne i tylko 2 składniki! Polecam, choć to w sumie kaloryczny deser 😉
Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady 🙂
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami)
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można było po rozcięciu jeszcze skleić z każdej strony. Przykrywamy pozostałą połową ciasta (nie trzeba rozcinać) i delikatnie pozbywamy się powietrza. Kroimy całość na ciastka w taki sposób, aby powstały kwadraty/prostokąty z kostką w środku i sklejamy boki z każdej strony. Ciastka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (180 stopni).
5 komentarzy
Porywam jedno ciasteczko:)
Banalnie proste i faktycznie na szybko, a jak się prezentują.. 😉
pycha 🙂 Ja wybrałabym czekoladę gorzką i wiórki kokosowe
Uwielbiam francuskie ciacha!
Najprostszy przepis świata, jednak z racji na dietę, będę mogła wypróbować dopiero w nowym roku. Ale podzielę się z koleżankami tym patentem na niespodziewaną wizytę gości. Też mam kilka sprawdzonych rozwiązań w zależności od tego, co akurat w lodówce:)