Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie)

Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie)

dodane przez Anett
Babka piaskowa pomarańczowa, Boże Narodzenie
Babki piaskowe to bardzo wdzięczne, zawsze na czasie i doskonałe w smaku ekspresowe wypieki! Ja uwielbiam je za przyjemną sypkość/kruchość połączone z wilgotnością – co teoretycznie się wyklucza, a jednak w babkach się udaje! ??
Urozmaicić je można na wiele sposobów – babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa… Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę piaskową pomarańczową, którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być też maślanka.
Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5×5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek ?). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki ? sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało ? choć babka na święta nadaje się doskonale – czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc – kiedy to babki królują na honorowych miejscach naszych stołów.
Jeśli lubisz babki, koniecznie zajrzyj też po przepis na babkę majonezową – genialna nie tylko na Wielkanoc.

PRZEPIS NA BABKĘ PIASKOWĄ POMARAŃCZOWĄ

Składniki:
1,5 szkl. mąki
200 g śmietany 18%
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy na puszystą białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy – do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka – ja w tych małych foremkach piekłam 35min, ale jeśli całe ciasto wlejemy do jednej keksówki czas ten należy nieco zwiększyć, do około 45 minut.
Galaretkę (choć w zasadzie niby galaretkę) pomarańczową przygotowałam wyciskając sok z jednej pomarańczy do rondelka i podgrzewając z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny. Gdy zaczęła stygnąć polałam nią babkę.
Babka piaskowa pomarańczowa, Boże NarodzenieBabka piaskowa pomarańczowa, Boże Narodzenie

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 16 stycznia 2017 - 10:52

Ale szybką i prosta babka,a jaki przepiękny kolor ma! Super pomysł Anetka 🙂 Zdolna Kobietka z Ciebie 🙂

Reply
Olga Pi 16 stycznia 2017 - 15:48

Niezła babka:)

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu