Walentynki – jestem zwolenniczką wyznawania sobie miłości i zaskakiwania bez okazji, ale Dzień Zakochanych uważam za jedno z milszych świąt 😉 szczególnie, jeśli ktoś na co dzień nie otrzymuje tyle miłości i czułości, ile by chciał, a raz w roku pod każdemu znaną datą spotka go miła niespodzianka 😉 na taką okazję polecam prosty i szybki do przygotowania deser w pucharkach – galaretki z owocami, które fajnie wyglądają, pysznie smakują i nawet kuchenny laik sobie poradzi z ich przygotowaniem. To co? Przekonałam Cię? Przygotujesz takie dla ukochanej osoby? 🙂
A poza walentynkami deser w pucharkach sprawdzi się na każdym kinder party, czy ot tak – dla dzieci. Raz na jakiś czas, korzystając z jakiejś okazji możesz trochę porozpieszczać swoje pociechy i wymalować uśmiech na małych buziach 😉
Przygotowując w mniejszych porcjach (np. w kieliszkach, małych słoiczkach) deserki sprawdzą się też na imprezie z przyjaciółmi – coś słodkiego zawsze mile widziane, a nie każdy ma talent do wymyślnych wypieków lub czas na pieczenie.
Ten przepis znajdziesz też w Magazynie Aromat, tworzonym przez lubelską blogosferę. Zobacz koniecznie co inni przygotowali do Walentynkowego numeru 😉 Kliknij w napis poniżej lub w zdjęcie.
PRZEPIS NA DESER W PUCHARKACH – GALARETKI Z OWOCAMI
Składniki na 2 pucharki:
1 galaretka malinowa (lub inna czerwona)
1/2 galaretki agrestowej (lub inna – inny kolor)
2-3 brzoskwinie z puszki
1/2 banana
opcjonalnie mrożone owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Połowę galaretki agrestowej rozpuść zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (czyli w połowie ilości wody) i odstaw do stężenia. Gdy zielona galaretka będzie już zimna i niemal całkiem sztywna wstaw ją do lodówki (przyspieszysz proces) i rozpuść czerwoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia, ale pilnuj, aby nadal była płynna.
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w paseczki. Połowę banana pokrój na plastry.
Sztywną galaretkę agrestową pokrój w kostkę. Do pucharków wkładaj naprzemiennie kostki zielonej galaretki i kawałki owoców – staraj się, aby na samej górze zgrabnie je ułożyć. Całość zalej ostudzoną, ale płynną galaretką malinową – polewaj dokładnie po każdym owocu, dzięki temu powstanie na nich “glazura” i zachowają swój kolor. Gotowe deserki odstaw do stężenia.
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować mrożonymi owocami lub miętą.
W sezonie do wykonania deseru możesz użyć świeżych brzoskwiń. Możesz również zmieniać/dodawać owoce, uważaj jedynie ze świeżym kiwi i ananasem – galaretka z żelatyną przy nich nie stężeje! Trzeba je wcześniej sparzyć wrzątkiem.