Sałatka ogórkowa z kapustą i papryką to świetny dodatek do drugiego dania. A ja to czasem nawet tak po prostu lubię sobie taką podjeść 😉 . Warto zamykać smaki lata w słoikach, żeby w zimie było co jeść. Szczególnie, jak się trafi sroga zima i zasypie drogi. Mieszkam na wsi, więc wiem jak to czasem bywa trudno wydostać się do cywilizacji 😉
W tym roku sałatek zrobiłam dwa rodzaje – poniżej pierwszy przepis na sałatkę ogórkową z kapustą i papryką. Jest to kombinacja z dwóch przepisów ze starego, pożółkłego zeszytu Mamy. Improwizowałam w sumie z konieczności, bo okazało się, że jednak nie wszystko mam, a tu już sklepy były pozamykane, a składniki podszykowane… Na szczęście z reguły udają mi się takie eksperymenty i tym razem też 😉 . A na drugą sałatkę przepis już niebawem – dostałam go od jednej z obserwatorek na Instagramie i bardzo mi przypadł do gustu.
W tym roku poszalałam z ogórkami i zrobiłam zapas kiszonych (przepis), korniszonych, kanapkowych (przepis), krokodylków (przepis), sałatek… Zabrakło tylko czasu na nowy zapas tych z musztardą (przepis), a już tak długo planuję zmienić im zdjęcie 😀 więc może jeszcze zrobię, jeszcze jakieś ostatki ogórków na polu są. Choć w obrót wkracza teraz cukinia i zabieram się za jej przetwarzanie póki mam czas. Już nawet mam ją w domu, ale do przejrzenia reszta posiadanych składników i ilość słoików 😉
SAŁATKA OGÓRKOWA Z KAPUSTĄ I PAPRYKĄ
Składniki:
4 kg ogórków
1 kg kapusty
1 kg papryki
1/2 kg marchewki
1/4 kg pietruszki
10 łyżek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki soli
Zalewa:
1 szkl. oleju + olej na wierzch do słoików
1/2 szkl. octu 10 %
15 ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj zalewę zagotowując wszystkie składniki i ostudź.
Ogórki namocz w zimnej wodzie (zazwyczaj zostawiam na około 20 minut), dokładnie wymyj i odetnij końcówki. Posiekaj w cienkie plastry, ze skórką. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę lub paseczki.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj. Marchewki i pietruszki obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misie/garnku i zasyp solą. Odstaw na około godzinę, po czym wlej zimną zalewę. Wymieszaj i odstaw na kolejną godzinę. W tej sałatce nie odlewamy wytworzonego soku z warzyw.
Do wyparzonych słoików nakładaj sałatkę wraz z zalewą – tak, aby na wierzchu była warstwa zalewy, a składniki były zakryte. Na wierzch każdego słoika wlej 1-2 łyżki oleju (w zależności od wielkości słoika). Wytrzyj gwint i zakręć suchą pokrywką.
Sałatkę pasteryzuj 15-20 minut (w zależności od wielkości słoika).