1,9K
Kolejna propozycja pysznej wędlinki dla najmłodszych pociech – nie słona, aromatyczna, w sam raz na kanapeczki malucha 🙂 dla dorosłych należałoby bardziej posolić wodę, w której mięso się moczy.
Składniki:
1,5-2kg filet z indyka
3 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 duża cebula
5 liści laurowych
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i zanurzamy w wodzie w dodatkiem soli i 1 łyżeczki lubczyku. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia osuszamy je papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą i oprószamy suszonym lubczykiem (można użyć świeżego) oraz tymiankiem. Dookoła rozkładamy liście laurowe i pokrojoną na cząstki cebulę.
Pieczemy około 2 godziny w 180 stopniach.
1 Komentarz
Smacznie wygląda 😉