Ciasteczka na serku wiejskim – bez cukru

Te ciasteczka można podjadać same, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy polewą. Jak dla mnie jedzone bez dodatków, pomimo zawartego w nich oleju, są dietetyczne, bo tłuszcz nie jest wyczuwalny, a nie zawierają cukru. Kto chce może sobie posłodzić 🙂 mi smakują same z mlekiem 🙂

Składniki:
200 g serka wiejskiego
2 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżki kawy zbożowej
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
1 olejek pomarańczowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Serek wiejski rozdrabniamy i ucieramy w misce z kawą zbożową, mlekiem i olejem. Dodajemy jajko, zapach pomarańczowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki), wykrawamy dowolne wzorki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w 180 stopniach.